Fajzer za decu efikasan 91 odsto  čeka se odobrenje

Izvor: B92, 22.Okt.2021, 17:49

Fajzer za decu efikasan 91 odsto " čeka se odobrenje

Američka farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je danas da je njena vakcina protiv kovida bezbedna i skoro 91 odsto efikasna u sprečavanju infekcija kod dece uzrasta od pet do 11 godina, pokazala su klinička ispitivanja.

Stručnjaci američke Agencije za hranu i lekove objaviti (FDA) će sledeće nedelje raspravljati o rezulatatime studije, nakon čega će doneti odluku da li će preporučiti agenciji vakcinu za navedni uzrast.

Fajzerova vakcina je već dozvoljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sve starije od 12 godina, ali pedijatri i mnogi roditelji sa nestrpljenjem očekuju zaštitu mladje dece kako bi sprečili porast infekcije od veoma zarazne delta varijante, nadajući se da će to doprineti da deca ostanu u školskim klupama.

Studijom je obuhvaćeno 2.268 dece, među kojima je dva puta više dece primilo vakcinu od onih koji su dobili placebo.

Prilikom testiranja šenaestoro dece koja su dobila placebo inficirana su kovidom, dok je među vakcinisanima troje bilo pozitivno na virus.

Spoljni savetnici FDA bi trebalo da se sastanu u utorak kako bi glasali o preporuci vakcine za tu starosnu grupu. Očekuje se da će zvaničnici FDA kasnije u petak objaviti svoj pregled dokaza koje je dostavio Fajzer, prenosi Rojters.

Saopšteno je i da je kompanija proširila svoja klinička ispitivanje kako bi poboljšala svoje podatke, više nego udvostručivši broj upisane dece.

Prema dokumentima, profil neželjenih događaja u proširenoj grupi dece nije ukazivao na bilo kakvu novu zabrinutost za bezbednost vakcine. Kompanija je ranije rekla da je bezbednosni profil u starosnoj grupi generalno uporediv sa onima od 16 do 25 godina.

Ako FDA odobri vakcinu za decu od 5 do 11 godina, grupa savetnika američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti sastaće se 2. i 3. novembra za preporuke agenciji o tome kako treba davati vakcine.

Većina država čeka da CDC potpiše preporuke za vakcine pre nego što počnu sa aplikovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.