Izvor: eKlinika.rs, 18.Mar.2024, 14:00

FDA odobrila prvi lek za bolest masne jetre, i to za najteži oblik oboljenja

Za bolest masne jetre ranije postojala odgovarajuća terapija, a od aprila će biti dostupan novi leka za oporavak oštećenje jetre. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvi lek za ljude sa teškom vrstom nealkoholne bolesti masne jetre. Pokazalo se da lek Rezdiffra kompanije Madrigal Pharmaceuticals zaceljuje ožiljke na jetri u kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo stotine ljudi sa nealkoholnim steatohepatitisom, najgorim oblikom stanja uzrokovanog nagomilavanjem masti u jetri.
Bolest masne jetre može da se pretvori u cirozu – Ranije, pacijenti oboleli od nealkoholne bolesti masne jetre i koji takođe imaju ozbiljne ožiljke na jetri, nisu imali lek koji bi mogao direktno da oporavi oštećenu...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.