Izvor: eKlinika.rs, 23.Mar.2024, 14:39

FDA odobrila novi nesteroidni oralni lek za Dišenovu mišićnu distrofiju

Dišenova mišićna distrofija (DMD) je teška, progresivna, neizlečiva neuromišićna bolest i jedno od najčešćih retkih neuromišićnih oboljenja. Posledica je mutacije u genu distrofina, koji kodira protein distrofin. Određeni deo DNK nedostaje, udvostručuje se ili menja tako da telo ne MOŽE pravilno da ga „čita“.
Dišenova mišićna distrofija: Razvoj novih terapija i mehanizam dejstva novog leka Američka Uprava za hranu i lekove (U.S. Food and Drug Administratio/FDA) odobrila je 21.marta oralni lek Duvyzat (givinostat) za lečenje Dišenove mišićne distrofije (DMD) kod pacijenata starijih od šest godina. Duvizat je prvi nesteroidni lek odobren za lečenje pacijenata sa svim genetskim varijantama...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.