Izvor: eKlinika.rs, 19.Feb.2024, 18:02

Džoging ili hodanje – šta je bolje za gubitak težine

Džoging ili hodanje češći su načini da ostanemo u formi nego odlazak u teretanu i dizanje tegova. Tu je i trčanje, koje ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući kontrolu težine. Dok se džogiranje i trčanje često koriste naizmenično kao termini, razlika je u tempu. Džoging je kada se krećemo sporim i stalnim tempom, obično brzinom većom od 6 km na sat. Ako je tempo brži od toga, onda trčimo. Ako je tempo sporiji od ovog, onda to spada u kategoriju hodanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Hodanje povećava energiju i smatra se dobrim za opšte zdravlje. Takođe je utvrđeno da ima pozitivne efekte na sagorevanje masti i smanjenje obima struka kod gojaznih žena, navodi se u studiji iz 2014. objavljenoj u Journal of Exercise Nutrition and Biochemistry. Ali ako hoćemo malo veću aktivnost, možemo da pređemo na džoging.
Šta treba da znamo o džogiranju Džoging je oblik kardiovaskularne aktivnosti tokom koje se trči sporo, ali ujednačenim tempom, kaže Kushal Singh, fitnes trener i stručnjak za ishranu. Povezan je sa značajno smanjenim rizikom od smrti od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti, zaključak je studije iz 2014. objavljene u Journal of the American College of Cardiology.
Neke od prednosti džogiranja su sledeće:
Ako sagorevamo dodatne kalorije džogiranjem i tokom dana konzumiramo manje kalorija, možemo imati koristi u vidu gubitka težine. Džoging je odlična aktivnost za ljude sa zdravstvenim stanjima kao što su visok holesterol i astma koji ograničavaju njihovu sposobnost da upražnjavaju trening visokog intenziteta. Džoging pomaže u oslobađanju od stresa i anksioznosti poboljšavajući protok krvi u organizmu i poboljšavajući proizvodnju endorfina. Džoging može pomoći u jačanju jezgra i mišića donjeg dela tela ako se upražnjava redovno. Džoging je dobra aktivnost za ljude koji nemaju mnogo vremena za vežbanje i koji žele brzo da poboljšaju svoju snagu i izdržljivost. Da li je džogiranje bolje od hodanja za gubitak težine Kada govorimo o gubitku težine, sve se svodi na sagorevanja kalorija. Singh kaže da što je osoba teža, to više kalorija sagoreva džogingom ili hodanjem. Grubo gledano, džogiranjem 10.000 koraka možemo da sagorimo oko 500 do 700 kalorija. Kada govorimo o hodanju, rezultat je relativno manji nego kod džogiranja – prosek je oko 350 do 500 kalorija.
Obe ove fizičke aktivnosti mogu doprineti gubitku težine sve dok nam je kalorijski unos manji od potrošnje kalorija.
Saveti za džogiranje i hodanje Uvek na umu treba da imamo naše zdravstveno stanje pre nego što počnemo sa džogingom ili hodanjem radi gubitka težine. Evo nekoliko stvari koje treba zapamtiti:
Bilo da se radi o hodanju ili džogiranju, uvek treba početi sporim tempom sa ciljem da poboljšamo nivo svoje kondicije. Trebalo bi da hodamo po ravnoj površini umesto po uzvišenoj da bi smanjili uticaj na zglobove. Obavezno treba da imamo odgovarajuće cipele za trčanje da bismo izbegli bilo kakve nelagodnosti na stopalima. Pre i posle aktivnosti treba da budemo dobro hidrirani. Ako smo žedni, možemo da pijuckamo vodu između aktivnost. Članak Džoging ili hodanje – šta je bolje za gubitak težine se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.