Izvor: eKlinika.rs, 01.Dec.2023, 05:31

Duže noći a kraći i hladni dani, kako da pobedimo zimski bluz

Duže noći i hladni zimski dani, sa minimalnim izlaganjem dnevnoj svetlosti, mogu na neke osobe da deluju veoma obeshrabrujuće. I pored toga što zima ima svojih čari nekada je veoma teško prilagoditi telo i psihu dugim zimskim noćima.
Kako da se prilagodimo kratkim danima i dužim noćima? Stručnjaci kažu da se većina osoba u roku od nekoliko nedelja prilagodi novonastalim zimskim uslovima. Osetljivijim osobama se savetuju fizička aktivnost, redovni san i prijatno unutrašnje osvetljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kao načini da se savladaju duge zimske noći. U posebno teškim slučajevima moguće su i komplikacije u načinu funkcionisanja cirkadijalnog ritma, javljaju se i problemi sa mentalnim zdravljem i sezonski afektivni poremećaj.
Moguće je da se iza stalnog lošeg osećaja kada su duže noći krije i mogući veći problem. Postoje ipak načini na koje možemo da se izborimo sa ranim zalascima sunca tokom kasne jeseni i zime. Jutarnja svetlost i večernja tama su nam neophodni za dobru regulaciju sna.
Niži nivoi serotonina i vitamina D Osobe koje su sklone sezonskim afektivnim poremećajima obično mogu da budu osetljivije na duge noći i kraće dane. Slabija izloženosti sunčevoj svetlosti utiče na smanjenu aktivnost serotonina hormona zaduženog za naše dobro raspoloženje i motivaciju. Sezonski afektivni poremećaj se zove i sezonska depresija, koja je praćena gubitkom interesovanja, nesanicom ili problemima sa spavanjem, nedostatkom energije. Povećana je potreba za namirnicama bogatim prostim ugljenim hidratima, moguća je i razdražljivost, povlačenje u sebe.
Neka istraživanja navode da se kod osoba sklonih zimskom bluzu, ubog nedostatka sunčeve svetlosti beleže niži nivoi serotonina i vitamina D i previsoki nivoi melatonina.
Duge noći mogu posebno da budu teške za neke osobe Sezonski afektivni poremećaj češće se zapaža kod osoba koje već pate od nekog poremećaja raspoloženja, kod anksioznih, depresivnih ljudi, onih koji pate od bipolarnog poremećaja. Duže noći posebno teško padaju i osobama koje kasnije idu na spavanje i bude se kasnije ujutro, jer su na taj način manje izložene dnevnoj svetlosti.
Pojedina istraživanja, potvrđuju da se malo neraspoloženje zbog sve kraćih dana uočava kod skoro 40 odsto osoba koje žive na severnoj zemljinoj hemisferi. Ovo je prolazno stanje i nije sezonski afektivni poremećaj. Sasvim je normalno da nam je potrebno malo vremena da se priviknemo na nove zimske uslove.
Kako da se lečimo od zimskog bluza? Kada sunce zađe već u 16 časova, izlaganje sunčevoj svetlosti može se nadoknaditi svetlosnim kutijama. Postoje uređaji za fototerapiju koji mogu da budu dobra zamena. Preporuka stručnjaka je po sunčanom zimskom danu izdvojimo barem nekoliko minuta za boravak na otvorenom prostoru. Prirodno svetlo je najbolje, savet je da se ako je moguće posle buđenja prošetamo nekih 15 do do 30 minuta.
Teško je nekada naći motivaciju, ali fizičko vežbanje ima ključnu ulogu u borbi protiv zimskog bluza. Fizička aktivnost može da nam obezbedi bolji san i oslobađa endorfine koji su veoma korisni za prevazilaženje lošeg raspoloženja. Većina stručnjaka naglašava bitnost spavanja, savet je da idemo uvek na spavanje u isto vreme i da se u isto vreme budimo.
Savet stručnjaka je i ako je moguće odemo na odmor tokom zime, da povedemo računa o načinu ishrane, voće, povrće i topli napici mogu da deluju lekovito.
Članak Duže noći a kraći i hladni dani, kako da pobedimo zimski bluz se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.