Izvor: eKlinika.rs, 19.Feb.2024, 12:02

Doručak i koji su štetni efekti njegovog preskakanja

Doručak na pravi način može um da održi budnim, da poboljša produktivnost, spreči gojenje i smanji rizik od bolesti. Zato su spavanje, doručak i zdravlje usko povezani.
Štetni efekti preskakanja doručka Iako naš užurbani način života naizgled ne pruža dovoljno vremena za pravilan, pripremljen obrok, nema boljeg načina da započnemo dan od hranljivog doručka. Previđanje važnosti doručka može dovesti do štetnih efekta.
– Potpuna apsorpcija kalorija >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << dovodi do povećanja telesne težine
Neki ljudi primenjuju povremeni post za gubitak težine i konzumiraju samo jedan ili dva obroka dnevno. Međutim, za neke, preskakanje doručka nije efikasan metod za gubitak težine. Istraživanje je pokazalo da su metabolizam tela i osetljivost na insulin veći ujutru. Post ujutru i konzumiranje velike količine hrane uveče mogu povećati rizik od metaboličkih poremećaja.
Južnokorejska studija pokazala je da su neredovne navike konzumiranja doručka povezane sa povećanim rizikom od metaboličkih poremećaja, posebno među mladim zaposlenim muškarcima. Značajno je da su oni koji neredovno doručkuju imali 15 odsto veći rizik od abnormalnih metaboličkih ishoda.
Nasuprot tome, doručak zapravo doprinosi gubitku težine. Studija je pokazala da za gojazne tinejdžere doručak, posebno kada jedu hranu bogatu proteinima, može poboljšati sitost tokom dana i smanjiti želju za večernjim užinom.
– Preskakanje doručka i smanjene fizičke i memorijske performanse
Preskakanje doručka i produženi post može dovesti do niskog šećera u krvi, uzrokujući odgovarajuće smanjenje nivoa glukoze u mozgu. Ovo, zauzvrat, može dovesti do umora, letargije, nedostatka koncentracije i pada pamćenja. Takvi efekti ne utiču samo na akademsko učenje i radnu efikasnost, već mogu doprineti i fizičkoj slabosti ili povredama tokom vežbanja.
– Uvod u hronične bolesti
Preskakanje doručka može povećati rizik od hroničnih stanja, kao što su zatvor, čir na želucu, duodenalni čir i kamen u žuči. Kada jedemo hrana stimuliše stomak, pokrećući refleksne pokrete u debelom crevu kako bi se olakšalo kretanje creva. Međutim, redovno izostavljanje doručka može rezultirati smanjenom stimulacijom stomaka, slabljenjem refleksnih pokreta u debelom crevu i na kraju dovesti do zatvora.
Produženo gladovanje uskraćuje želucu mogućnost da neutrališe želudačnu kiselinu, povećavajući rizik od čira na dvanaestopalačnom crevu ili želucu. Pored toga, ometa oslobađanje uskladištene žuči iz žučne kese, što potencijalno dovodi do razvoja žučnih kamenaca ili mulja iz žučne kese.
Studija je pokazala da preskakanje doručka povećava rizik od karcinoma gastrointestinalnog trakta, posebno povećavajući verovatnoću raka žučne kese i ekstrahepatičnog karcinoma žučnih kanala za skoro pet puta.
Jedite u pravo vreme da biste ostali energični i izbegli debljanje U idealnom slučaju optimalno vreme za doručak je između 7 i 9 ujutru. Doručak u ovom periodu omogućava lakše varenje i apsorpciju u digestivnom sistemu, sprečavajući nakupljanje hrane u stomaku i smanjuje rizik od povećanja telesne težine. Štaviše, efikasno isporučuje hranljive materije različitim organima, podstičući mentalnu budnost i nivoe energije tokom rada.
Ako je moguće, treba da se probudimo malo ranije i uzdržimo se od toga da doručkujemo u kancelariji ili da jedemo u pokretu. Umesto toga, treba da spremimo doručak i pojedemo ga kod kuće ili da pronađemo udobno mesto za doručak u blizini posla i tamo opušteno uživamo u obroku.
Pirinčana kaša za doručak pomaže dobrom opštem zdravlju Pirinčana kaša spada u najzdravije opcije za doručak. Tajne dobrog zdravlja leže u svakodnevnim navikama. Pirinčana kaša ujutru može „probuditi” slezinu i stomak. Njena vlažna tekstura nežna je za probavni sistem i pruža umirujući efekat i za telo i za um. Pirinčana kaša od belog pirinča deluje na ishranu pluća. Ako primetite da dete ima respiratorne nelagodnosti, pirinčana kaša za doručak mogla bi da pomogne. I osobe sa dijabetesom mogu da je uključe u svoju ishranu jer pomaže u snižavanju šećera u krvi.
Pirinčana kaša posebno je korisna za starije osobe, jer pomaže da ostanu krepke i dugovečne. Kako starije osobe obično imaju slabije varenje, ova kaša bogata hranljivim materijama, ne samo da je dobra kao hrana već i neguje probavni sistem. Pored toga može poboljšati cirkulaciju krvi i izazvati blago znojenje, doprinoseći opštem blagostanju.
Principi za zdrav doručak Bilo da pripremamo doručak kod kuće ili jedemo napolju, od suštinskog je značaja da se pridržavamo tri zdravstvena principa:
1. Izbegavajte sirovu i hladnu hranu
Ne preporučuje se da za doručak jedemo sirovu i hladnu hranu, jer može da ošteti probavni sistem. Ovo se odnosi na namirnice kao što su smutiji koji povećavaju energiju (sok od povrća i voća), rashlađena pića, jogurt i zelene salate.
Osobe sa oštećenom funkcijom bubrega, posebno, treba da izbegavaju konzumiranje smutija koji povećavaju energiju jer mogu povećati opterećenje bubrega.
Zelene salate imaju malo kalorija, pa su zato popularni izbor za mršavljenje. Međutim, sirovo povrće sadrži goitrogene, što može dovesti do strume (uvećanje štitne žlezde).
2. Ograničite unos prerađenog mesa
Šunka, slanina i kobasice obično se u restoranima nalaze u meniju za doručak. Iako je povremeno konzumiranje ovog prerađenog mesa u redu, redovno jedenje može povećati rizik od razvoja kolorektalnog raka.
Studija u Velikoj Britaniji, koja je uključivala više od 470.000 učesnika praćena otprilike sedam godina, otkrila je da konzumiranje dodatnih 20 grama prerađenog mesa dnevno (približno ekvivalentno jednoj kriški slanine) povećava rizik od raka debelog creva za 18 procenata.
3. Skrob jedite umereno
Mnogi ljudi, u nastojanju da izgube težinu ili kontrolišu šećer u krvi, uzdržavaju se od konzumiranja skroba. Međutim, žitarice su ključne za zdravlje, a telu su potrebne namirnice bogate skrobom, uključujući pirinač, rezance, slatki krompir, krompir i razne integralne žitarice.
Žitarice od celog zrna pomažu zdravlje mozga, obezbeđuju fizičku snagu i energiju i pomažu u pražnjenju creva.
Nije preporučljiv doručak koji se sastoji samo od voća. Iako je voće bogato vlaknima i pomaže u varenju, važno je uključiti malo skroba kako bi se obezbedilo dovoljno energije za rad creva. Konzumiranje odgovarajuće količine skrobne hrane ne dovodi do povećanja telesne težine. Čak i pojedincima koji žele da izgube težinu, preporučuje se da u doručak unesu malu količinu skroba.
Članak Doručak i koji su štetni efekti njegovog preskakanja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.