Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacijama do nove dečje onkologije: Terapije kroz igranje

Nakon što su prošle nedelje pacijenti prebačeni iz stare u novu zgradu Odeljenja dečje onkologije u Nišu, koja je izgrađena iz donacija u akciji NURDOR-a, danas je stigao i poslednji aparat koji nisu imali - mobilni rendgen, namenjen deci. Donaciju vrednu 30 hiljada dolara, Kliničkom centru donirala je američka ambasada.

Izvor: N1

Na odeljenje dečje onkologije u Nišu svake godine dođe bar 25 novih pacijenata. Ta se statistika već 20 godina ne menja. Ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se promenilo jeste da sada deca dolaze u prostor koji ne izgleda kao bolnica.

"Ovo je bolnica po meri deteta. Prvi put će se terapija davati deci u toku granja. Maksimalno smo humanizovali uslove lečenja dece i trudićemo se da nastavimo tim putem", kaže predsednica NURDOR-a Joland Korora.

I sobe za lečenje, ali i igraonice i učionice na dva sprata izgrađene su zahvaljujući donacijama koje je prikupio Nurdor. Iz donacije klinici je isporučen i novi mobilni rengen aparat.

"U slučaju kada deca koja primaju terapiju, koja su vezana za krevet, dakle deca sa hemato-onkološkim problemima, ne mogu da idu do našeg centra za radiologiju, da se urade snimci abdomena, glave svega što je potrebno... Aparat kao takav, zbog mobilnosti može da dođe do sobe. Imamo edukovane rendgen-tehničare, koji će prići detetu", objašnjava Zoran Radovanović, direktor KC Niš.

Radi se o onim mališanima koji se bore sa bolestima čije lečenje traje dugo. Samo za leukemiju, najmanje 105 nedelja.

Gordana Kostić, načelnica Dečjeg onkološkog odeljenja, kaže da iako imaju teške bolesti izleči se 85 odsto njihovih pacijenata. "Ovakvi uslovi će to dodatno unaprediti", navodi Kostićeva koja kaže da mali pacijenti nemaju utisak da su u bolnici.

Za takve uslove radilo je 1.000 volontera Nurdora, građani su poslali 240.000 sms poruka, pristigle su i druge donacije, a novi rengen aparat takođe je donacija – američke vlade.

"Građani Srbije zaslužuju najbolju i najsavremeniju tehnologiju za zdravstvo. Iako mi ne možemo sve to obezbediti, dajemo naš mali doprinos", rekao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Sledeći doprinos koji očekuju, kažu u Nurdoru, jeste doprinos ministarstva koje treba da reši da na odeljenju bude zaposleno oniliko njih koliko je potrebno – još deset medicinskih sestara i još tri doktora.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Donacija Ambasade SAD dečjem onkološkom odeljenju u Nišu

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018

Nakon što su prošle nedelje pacijenti prebačeni iz stare u novu zgradu Odeljenja dečje onkologije u Nišu, koja je izgrađena iz donacija u akciji NURDOR-a, danas je stigao i poslednji aparat koji nisu imali - mobilni rendgen, namenjen deci. Donaciju vrednu 30 hiljada dolara Kliničkom centru donirala...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.