Dojene bebe su manje sklone gojenju

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojene bebe su manje sklone gojenju

Dojene bebe dobijaju u prvoj godini života manje na telesnoj masi od beba hranjenih dojenačkim formulama i zato imaju manje izgleda u budućnosti da imaju problem s gojaznošću, pokazala je američka studija.

Izveštaj objavljen u časopisu "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" pridružuje se dosad prikupljenim dokazima da je dojenje najbolji izbor za odojčad i da ga štiti od gojaznosti kasnije u životu.

Autor Ruovei Li iz Američkog centra za kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prevenciju bolesti objasnila je da se radi o činjenici da pri dojenju bebe odlučuju kada će prestati da jedu, a ne majke ili očevi koji bi želeli da one ispiju bočicu mleka do kraja.

"Ako se bebe hrane na prsima, one imaju vrlo aktivnu ulogu, jer su one te koje odlučuju kada će sisati, a kada prestati", kazala je Li.

Ona i njeni saradnici pratili su oko 1. 900 beba u SAD rođenih oko 2000. godine.

Bebe koje su jele iz bočice dobijale su oko 85 grama više mesečno od onih koje su se samo hranile na prsima.

"Ključna poruka studije je da je dojenje zaista prvi izbor za bebe", kazala je Li dodajući da je zamena dojenja majčinim mlekom iz bočice dobar drugi izbor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.