Direktorka Batuta o epidemiji velikog kašlja, evo koliko je obolelih

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 20:25

Direktorka Batuta o epidemiji velikog kašlja, evo koliko je obolelih

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je danas da je na teritoriji Beograda još u decembru prošle godine prijavljena, a ne proglašena, epidemija velikog kašlja.

Kako je navela, to podrazumeva da je registrovan veći broj slučajeva velikog kašlja od uobičajenog tokom prethodne ili tokom poslednjih nekoliko godina.

Ona je za Tanjug objasnila da se termin proglašenje epidemije koristi u skladu sa Zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti samo za epidemije od većeg epidemiološkog značaja, odnosno kada je u pitanju teritorija cele zemlje i masovno obolevanje i obolevanje sa težim kliničkim slikama i da je proglašava ministar zdravlja na predlog "Batuta".

Jovanovićeva je navela i da je zaključno sa 31. decembrom, na teritoriji Srbije prijavljeno ukupno 909 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, a najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine (DTP), u skladu sa tada aktuelnim kalendarom obavezne imunizacije, prošlo više od 10 godina.

"Najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci, a najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije registrovane na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga", navodi Jovanovićeva.

Dodala je da na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa, a da je prijavljena porodična epidemija sa dvoje obolelih u Boru.

Iz Instituta dodaju i da je od sredine septembra 2023. došlo do povećanja učestalosti svih respiratornih virusnih infekcija, među kojima je i kovid 19 na teritoriji Srbije. Kada je reč o broju registrovanih slučajeva kovid 19 poslednjih nedelja se uočava postepeno smanjivanje broja registrovanih slučajeva kovida 19.

"U prethodnoj nedelji laboratorijski je potvrđeno 1 839 pozitivnih slučajeva COVID-19. Međutim, kako se nalazimo u sezoni respiratornih virusnih infekcija, povećana učestalost kovida 19, gripa, infekcija koje izaziva respiratorni sincicijalni virus (RSV), kao i drugi uzročnici, se može očekivati i u narednim nedeljama, sve do kraja marta", objašnjava Jovanovićeva.

Ističe da će povratak đaka u učionice imati, kao i svake godine, određeni efekat na dodatno povećanje cirkulacije respiratornih virusa, ali da se ne očekuje da to dobije razmere epidemijskih talasa koje su se mogle videti u vreme pandemije kovida 19.

Kada je veliki kašalj u pitanju, iz Instituta navode da su najosetljivija novorođena deca i odojčad koja nisu mogla da budu vakcinisana i ona koja nisu potpuno vakcinisana sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu, kako je predviđeno kalendarom imunizacije.

Dodaju i da se kod njih češće javlja teža klinička slika praćena komplikacijama, a kod adolescenata i odraslih klinička slika je obično blaga i često atipična.

"Na početku bolesti simptomi obično podsećaju na prehladu i uključuju blago povišenu temperaturu i blagi kašalj", objasnila je Jovanovićeva.

Dodaje da tokom naredne dve nedelje kašalj postaje teži sa čestim epizodama zacenjivanja te da je bitno da se bolest pravovremeno dijagnostikuje i otpočne lečenje.

"Tokom prve tri nedelje od pojave kašlja radi se PCR dijagnostika Bordetelle pertusis, a potom serološka dijagnostika analizom krvi", navela je Jovanović.

Ona je istakla i da je pravovremena i kompletna vakcinacija u skladu sa kalendarom imunizacije najefikasnija mera prevencije ove bolesti, a svako odlaganje vakcinacije povećava rizik od ekspozicije uzročniku i obolevanja. Ovakva epidemiološka situacija velikog kašlja, posebno u uslovima dostupne PCR i serološke dijagnostike, prema njenim rečima, nije neočekivana i ne razlikuje se bitno od one u zemljama u regionu i šire u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.