U Srbiji proglašena EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA - Počinje kao obična prehlada, a prepoznaćete ga po ovim simptomima

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 16:03

U Srbiji proglašena EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA - Počinje kao obična prehlada, a prepoznaćete ga po ovim simptomima

Iz Batuta ističu da je najveći broj obolelih prijavljen na teritoriji Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost obolelih u odnosu na broj stanovnika zabeležena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Simptomi su karakteristični:

U težim formama bolesti moguć je i gubitak svesti sa konvulzijama. Simptomi velikog kašlja se obično razvijaju u roku do 5 do 10 dana od kontakta sa

bakterijom, ali je ponekad moguće i da se simptomi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne razviju 3 nedelje.

Nakon inkubacije bolest prolazi kroz tri stadijuma:

1. Kataralni stadijum - simptomi koji se mogu javiti podsećaju na simptome klasične prehlade:curenje ili zapušen nos, suv, neproduktivan kašalj, koji nije praćen temperaturom. Traje najčešće jednu do dve nedelje.

2. Paroksizmalni stadijum - ovaj stadijum započinje povećanjem učestalosti kašlja. U ovom stadijumu kašalj je učestaliji noću, a može biti izazvan hladnim vazduhom, uzbuđenjem... Sam napad kašlja traje 1 do 2 minuta, a često se dešava da nakon napada dođe do povraćanja. Karakteriše se još i crvenilom lica, bledilo, cijanozom – plava prebojenost kože, otokom očnih kapaka. Kod beba se međutim, može desiti da uopšte ne kašlju, već može doći do otežanog disanja.

3. Stadijum rekonvalescencije – počinje obično nakon 4 nedelje od početka bolesti. Dolazi do smanjenja simptoma, broj napada kašlja se smanjuje, povraćanje više nije prisutno. Mogu se javljati povremeni, blaži napadi kašlja i u narednim nedeljama, kao posledica oštećenja respiratonih puteva.

Izvor bolesti je bolesnik, koji je zarazan dve do četiri nedelje od početka bolesti. Prenosi se kapljičnim putem, a najčešće oboljevaju deca predškolskog uzrasta, ali i tinejdžeri i odojčad. Prevencija infekcije se sprovodi vakcinacijom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.