Izvor: eKlinika.rs, 27.Mar.2024, 16:06

Dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 – po čemu se razlikuju ova dva stanja?

Dijabetes tipa 1 i dijabetesa tipa 2 su dva različita zdravstvena problema uzrokovana nedostatkom ili nepravilnim korišćenjem insulina. Da li telo proizvodi insulin ili ne je jedna od glavnih razlika između dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Naime, dijabetes tipa 1 razvija se kada telo ne proizvodi insulin, dok se dijabetes tipa 2 dešava kada organizam ne može pravilno da ga koristi. Ogromna većina ljudi sa dijabetesom, više od 90 odsto njih, živi sa dijabetesom tipa 2. Ali, postoji i dijabetes tipa 1 pa kada se govori o razlikama između dijabetesa tipa 1 i tipa 2, ima mnogo mitova i netačnosti.
Zašto nastaje dijabetes? Specijalista za dijabetesa iz Clevelend Clinic Shannon Knapp objašnjava zašto se javlja dijabetes...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.