Deset simptoma pokazuje da imate trombozu

Izvor: B92, 20.Jun.2022, 17:40

Deset simptoma pokazuje da imate trombozu

Slučajni bolovi se dešavaju svima, javljaju se nakratko i nikad više, takvi su sve češći kako starimo. Većinu vremena samo iritiraju, ali neki bol može ukazivati na ozbiljnije stanje.

Ako osećate otok, bol ili toplotu u nozi, to može biti znak duboke venske tromboze. Takođe, morate znati da bol u nogama ponekad zahteva lekarski pregled.

Šta je duboka venska tromboza?

Ako osetite otok, bol ili toplotu u nozi, sve praćeno crvenilom, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi da potražite medicinsku pomoć što je pre moguće. To može biti znak duboke venske tromboze (DVT), krvnog ugruška koji se najčešće razvija u nozi. To je izuzetno opasno stanje koje može biti fatalno.

Krvni ugrušci su skupine krvi koje su, slikovito rečeno, prešle iz tečnog u gelasto stanje. Obično ne štete zdravlju, jer štite telo od krvarenja u slučaju posekotina. Međutim, kada se krvni ugrušci pojave duboko u venama, oni mogu biti opasni.

Krvni ugrušci se mogu razviti u venama na nogama i blokirati protok krvi u različite delove tela, u zavisnosti od toga gde ugrušak putuje. Ugrušak može doći do pluća (plućna embolija ili PE) ili mozga, izazivajući moždani udar. Krvni ugrušci su izuzetno opasni, u nekim slučajevima čak i smrtonosni, navode stručnjaci.

-Lupanje srca – ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osetiti pritisak u plućima.

-Kratkoća daha – ako primetite da vam je veoma teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, koji se naziva plućna embolija.

-Kašljanje bez razloga – ako ponekad imate neočekivane napade suvog kašlja, kao i otežano disanje, ubrzan rad srca i bol u grudima, to može značiti da imate krvni ugrušak u plućima.

-Crvenilo na nogama – koje se pojavljuje bez razloga, može biti simptom krvnog ugruška.

-Bol u grudima – Ako osećate bol u grudima kada duboko udišete, to može biti jedan od simptoma plućne embolije. Ovaj bol je obično oštar, tako da lako možete pomisliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je u tome što plućna embolija uvek pogoršava disanje. U svakom slučaju, odmah treba pozvati hitnu pomoć, jer posledice mogu postati fatalne.

-Bol u ruci ili nozi – potrebno je nekoliko simptoma da bi se dijagnostikovao krvni ugrušak, ali bol je obično nepogrešiv znak.

-Otok – Ako vam je jedan od članaka otečen, to može biti znak upozorenja stvaranja krvnog ugruška.

-Crvene mrlje na koži – crvene pruge duž vena su znakovi upozorenja i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

-Povraćanje – može biti znak krvnog ugruška u abdomenu.

-Potpuno ili delimično slepilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.