Dermatolog: Ove promene na koži su najraniji pokazatelj infekcije kovidom 19 VIDEO

Izvor: B92, 23.Jul.2020, 14:31

Dermatolog: Ove promene na koži su najraniji pokazatelj infekcije kovidom 19 VIDEO

Temperatura i kašalj se najčešće pominju u vezi sa koronavirusom, ali grupa naučnika tražila je da se na taj spisak uvrsti i osip po koži koji svrbi.

Promene na koži može izazvati svaka virusna infekcija, pa i virus korone. Svetska zdravstvena organizacija je na spisak simptoma kovida 19 uvrstila i osip na koži, za koji tvrde da može da bude najraniji pokazatelj bolesti.

Postoje slučajevi da su promene na koži jedine promene koje ukazuju na infekciju koronavirusom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže za TV Prvu dr Nevenka Dokmanović, dermatolog, a kao majčešće promene navodi crvenilo i otok na stopalima i šakama .

"Postoji nešto što se sada u stručnoj literaturi zove 'kovid prsti a to je crvenilo, otok ponekad i sa plikovima. Promene na trupi i ekstremitetima liče na ultikariju iliti koprivnjaču koja ne prolazi na osnovu antibakterijske terapije, a promene su intezivne i često praćene svrabom i bolom", navela je ona.

Takođe, dodala je, jedna od promena je i sitan osip, ali i promene u vidu petehija, tojest površinske kožne promene. Ako uzmemo u obzir da je virus nov i da su sve te promene nove, naučnici nisu utvrdili da li su te promene direktno posledice virusa ili reakcija kože na virus korona, kaže ona.

"Ove promene se ne tretiraju posebno već prolaze sa odlaskom infekcije, ali svakako savet je da ukoliko imate promene na koži posetite dermatologa", poručuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.