Izvor: eKlinika.rs, 28.Jun.2023, 19:01

Depresija i siromaštvo najkraći put do bolesti, postoji li lek

Depresija, finansijska i materijalna oskudica i slabi socijalni kontakti bitni su faktori koji mogu uticati na ubrzani proces starenja i dovesti do rane smrti, navode istraživači studije objavljene u časopisu The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.
Depresija, mesto stanovanja i starenje na ćelijskom nivou Studija naglašava da se proces starenja ubrzava u zavisnosti od životnih uslova i mentalnog zdravlja. Studija koja je pri donošenju zaključaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << uzela u obzir i faktore kao što su način života i rizično ponašanje, navodi da postoji korelacija između depresije, samog mesta gde živimo i procesa starenja koji se odvija na ćelijskom nivou.
Manjak ili potpuni izostanak međukomšijskih odnosa produbljuje simptome depresije i ubrzava proces starenja. Život u urbanim sredinama, sa slabim međuljudskim kontaktima, gde se prve komšije često i ne poznaju može da se lako dovede u vezu sa sve većim porastom depresije u savremenom svetu, ali i ubrzanim starenjem – navode stručnjaci okupljeni oko ove studije.
Simptomi depresije ubrzavaju starenje Istraživači su koristili epigenetske podatke 1.445 učesnika starih 45 do 85 godina iz prethodne studije. Nastojali su da procene simptome depresije učesnika studije koristeći skalu koja je rangirala nivoe depresije od 1 do 10, pri čemu rezultat 10 ukazuje na ekstremne simptome depresije.
Naučnici su otkrili i da svaki poen više povećava rizik od ranijeg smrtnog ishoda. Smatra se da simptomi depresije negativno utiču na fiziološki sistem i tako ubrzavaju starenje.
Procene zasnovane na metilaciji DNK Socijalna deprivaciju, istraživači predstavljaju kao nedostatak društvenih kontakata i materijalnu uskraćenost koja povećava rizik od pristupa materijalnim dobrima kao što je zdrava hrana.
Naša studija koristila je procene zasnovane na metilaciji DNK, epigenetskom satu, ispitivala starenje na ćelijskom nivou i razlike između hronološke i biološke starosti, objašnjava jedan od autora Divya Joshi sa Health Research Methods, Evidence, and Impact  McMaster Univerzitet.
– Nalazi govore da postoji pozitivna veza između nedostatka međususedskih kontakata i simptoma depresije i  biološkog starenja. Postoje, ipak, sugestije na osnovu kojih se može reći da depresija, sama po sebi, utiče na proces starenja kroz mehanizme koji se ne mogu dovesti u vezu sa nedostatkom valjanih komšijskih odnosa – navodi Divya Joshi.
Članak Depresija i siromaštvo najkraći put do bolesti, postoji li lek se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.