Izvor: eKlinika.rs, 14.Jan.2021, 13:03

Delirijum je čest simptom covid 19 kod pacijenata starijih od 65 godina

Studija objavljena u JAMA Network Open pokazuje da je 28 odsto starijih pacijenata obolelih od  covid 19, na sedam američkih odeljenja za hitne slučajeve, imalo delirijum, izlažući se tako većem riziku od smrti u jedinicama intenzivne nege.
Delirijum kao primarni simptom Istraživački tim koji su vodili naučnici opšte bolnice Massachusetts General Hospital otkrio je da je od 817 pacijenata sa covid 19, starijih od 65 godina koji su stigli u hitnu službu, 226 (28 odsto) >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << imalo delirijum, što je bio šesti najčešći od svih znakova i simptoma bolesti. Delirijum je bio primarni simptom kod 37 (16 procenata) pacijenata, 84 pacijenta sa delirijumom (37 odsto) nisu imali tipične simptome covid 19, poput temperature ili otežanog disanja.
Dijagnoza kod 2/3 pacijenata Delirijum, koji uključuje konfuziju, poremećenu svest, dezorijentaciju, nedostatak pažnje, uznemirenost i druge kognitivne probleme, pogađa uglavnom starije ljude, iako se procenjuje da ostaje dijagnostikovan kod dve trećine pacijenata, saopštili su istraživači. Kod starijih pacijenata sa nekorona-virusnim infekcijama delirijum može da bude prvi ili jedini znak bolesti.
Više pratećih bolesti – veći rizik od delirijuma Pacijenti koji su najverovatnije imali delirijum bili su stariji od 75 godina, živeli su u staračkom domu ili u stanu gde im je pružana pomoć, ranije su koristili psihoaktivne lekove kao što su antidepresivi ili lekovi za spavanje, imali su oštećen vid, probleme sa sluhom, moždani udar u anamnezi ili Parkinsonovu bolest. Prema pokazateljima studije, oni sa 4 ili više od 14 uobičajenih osnovnih bolesti imali su 1,58 puta veći rizik da padnu u delirijum. Od svih pacijenata sa delirijumom, 112 (50 odsto) posetilo je hitnu pomoć u roku od 2 dana od pojave simptoma, a 213 (94 procenata) primljeno je u bolnicu. Prosečna starost pacijenta bila je 77,7 godina, 26 odsto je živelo u staračkom domu, 30 procenata je prethodno imalo dijagnozu kognitivnog oštećenja ili demencije, 30 odsto je prethodno imalo moždani udar, 47 procenata su bili muškaraci, 62 odsto je bilo belaca, 27 procenata crne rase, a 7 odsto su bili Latinoamerikanci.
Covid 19 uključiti u dijagnozu delirijuma Autori studije primetili su da, iako ljudi stariji od 65 godina čine samo 16 odsto američke populacije, oni čine više od 80 procenata smrtnih slučajeva od covid 19 u SAD. Naveli su i da je  stopa delirijuma u ​​njihovoj studiji bila mnogo veća od onih od 7 do 20 odsto, koje se obično prijavljuju u izvešatjima hitnih službi, pre pandemije covid 19. Prema istraživačima, pacijenti u njihovoj studiji možda su zatražili hitnu pomoć kasnije tokom infekcije covid 19 zato što članovi porodice ili pružaoci zdravstvenih usluga nisu prepoznali delirijum kao važan simptom ili zbog kašnjenja u proceni koja proističe iz straha od infekcije ili problema sa pristupom nezi.
– Naša studija pokazuje da kliničari moraju da uključe covid 19 u diferencijalnu dijagnozu delirijuma kod starijih odraslih, bez obzira da li imaju druge simptome infekcije. Ovo je važno kako bi se u potpunosti izbegle dijagnoze koje nedostaju i bolje identifikovali teški slučajevi covid 19 sa visokim rizikom za loše ishode i smrt – naveli su autori studije.
Važan simptom korona virusa Istraživački tim smatra da bi se buduća istraživanja trebala usredsrediti na prirodu delirijuma koji se može sprečiti i na efikasnost testiranih strategija intervencije, kao što je Program bolničkog života starijih bolesnika, kako bi se obuzdala težina delirijuma, skratilo njegovo trajanje i smanjila pojava povezanih komplikacija. A s obzirom na to da trenutna uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uključuju novonastalu konfuziju samo kao znak upozorenja, a ne simptom covid 19, autori su pozvali nadležne da hitno revidiraju svoje smernice kako bi uključili delirijum kao važan simptom korona virusa. Ukoliko se bude nastavilo isključivanje delirijuma kao poznatog prisutnog simptoma covid 19, po mišljenju istraživača, mnogi slučajevi će biti propušteni ili će dijagnoze biti odložene, kao što se to već dešava, posebno kod starijih ljudi.
Članak Delirijum je čest simptom covid 19 kod pacijenata starijih od 65 godina se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.