Danas obavezno koristite kreme za zaštitu od sunca

Izvor: Mondo, 11.Maj.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas obavezno koristite kreme za zaštitu od sunca

Indeks ultraljubičastog (UV) zračenja u celoj Srbiji danas će biti veoma visok, zbog čega treba izbegavati direktno izlaganje suncu, upozoravaju stručnjaci iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Foto: Guliver/Getty/Thinstock

  U većini gradova, indeks zračenja će biti 8, što je prema skali kojom se meri indeks UV zračenja (od 1 do 11) veoma opasno.

Stručnjaci upozoravaju da svako ko može ostane kod kuće ili da napolje ne izlazi bez odgovarajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zaštite, jer prekomerno izlaganje suncu može izazvati opekotine i povisiti rizik od raka kože.

U Valjevu će biti vrlo visok stepen, kao i u Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Crnom Vrhu, Negotinu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu i Vranju.

Dermatolozi upozoravaju da osim opekotina, prekomerno izlaganje UV zracima može da izazove rak kože, da ošteti oči, utiče na pad imuniteta, piše "Informer".

"Trebalo bi da se izbegava izlazak napolje od 11 do 16 časova. U slučaju izlaska, pre izlaganja suncu treba naneti kremu sa zaštitnim faktorom 50 i pokriti dekolte, ramena i ruke", kaže direktor Zavoda za kožne i polne bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović za list.

Nije svejedno kakve cvikere nosišEvo kad ne morate da stavite kremu za sunčanje

---------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.