Izvor: eKlinika.rs, 01.Avg.2021, 09:13

Da li postoji veza između meseca rođenja i bolesti koje čoveka muče tokom života

Veza bolesti koje čoveka muče tokom života i meseca u kom je rođen, ne objašnjava se genetikom, već uslovima u kojima je osoba živela u najranjivijem periodu života (prvih 6 meseci ) kao i uslovima života majke tokom trudnoće (uključujući i to kada je tokom godine nosila bebu).
Opsežno istraživanje o ovoj vezi, sproveo je naučnik Nicholas Tatonetti, a njegov tim je istraživao izuzetno veliku datoteku od preko 1.7 miliona pacijenata Medicinskog centra Kolumbija u periodu od 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << do 2014. godine, a sve u cilju pronalaženja sličnosti među oboljenjima pacijenata koji su rođeni u određenom mesecu u godini.
U svoj rad su uključili i ranija istraživanja studenata koji su pokušavali da dovedu u vezu mesec rođenja i različite vrste srčanih oboljenja. Tatonetti je, na primer, otkrio da je od 1688 slučajeva – 55 imalo veze sa mesecom rođenja.
Ipak, ova „prognoza“ iako je naučno zasnovana, ne može se uzimati kao potpuno merodavna, baš zbog uslova života ispitanika, što je jedan od ključnih faktora, ali može da vam posluži da eventulano obratite pažnu na neke simptome.
Tabela koju su naučnici sa Kolumbije sastavili izgleda ovako: Januar: hipertenzija i kardiomiopatija
Februar: respiratorni problemi
Mart: bolest mitralne valvule i aritmija
April: angina
Maj: karidovaksularne bolesti i respiratorni problemi
Jun: infarkt miokarda
Jul: hipertenzija i bolesti urinarnog trakta
Avgust: astma
Septembar: gastrointestinalni problemi
Oktobar: prehlade, virusne infekcije 
Novembar: ishemijska bolest srca, aritmija
Decembar: trauma
Autori ove studije napravili su algoritam velike produktivnosti pod nazivom SeaVAS koji otkriva povezanost obolevanja toko života, sa mesecom rođenja.
SeaVAS potvrđuje mnoge poznate veze između meseca rođenja i bolesti, uključujući: reproduktivne performanse, hipraktivnost (ADHD), astmu, kolitis, očna oboljenja, infekcija uha i respiratorni sincicijalni virus.
Otkrili smo 16 asocijacija sa mesecom rođenja koje nikada ranije nisu eksplicitno proučavane. Devet ovih asocijacija bilo je povezano sa kardiovaskularnim stanjima jačajući vezu između srčanih oboljenja, ranog razvoja i vitamina D. Mesec rođenja, odnosno rano životno doba može da igra ulogu u povećanju rizika od doživotnih bolesti – zaključak je istraživača.
Članak Da li postoji veza između meseca rođenja i bolesti koje čoveka muče tokom života se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.