Izvor: eKlinika.rs, 14.Avg.2024, 19:01

Da li meso pečeno na roštilju povećava rizik od raka

Meso pečeno na roštilju može biti rizičniji metod spremanja obroka, upozoravaju stručnjaci, jer može dovesti do stvaranja dve hemikalije koje su povezane sa rakom. Kada se meso sprema na visokim temperaturama ili direktno na otvorenom plamenu, mogu se formirati štetne hemikalije, a posebno dve – heterociklični amini (HCA) i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) – povezane su sa ozbiljnom bolešću.
Koliko je rizično pečenje mesa na roštilju „I HCA i PAH smatraju se potencijalnim kancerogenima, što znači da mogu povećati rizik od raka,” kaže dr Darin Detwiler, autor, konsultant i profesor prehrambene politike na Northeastern University College of Professional Studies. Ovo, međutim, ne mora...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.