Izvor: eKlinika.rs, 27.Feb.2024, 14:02

Da li kafa podstiče stvaranje kamena u žuči ili smanjuje rizik od njegovog nastajanja

Kafa u dnevnoj dozi od dve do tri šoljice može za 4 odsto da smanji rizik od razvoja kamena u žuči muškaraca u odnosu na one koji je ne piju redovno. A muškarci koji piju četiri ili više šoljica kafe imaju 45 procenata manji rizik, navodi najnovija studija.
Delotvorna samo kafa sa kofeinom Međutim, naučnici ističu da to važi samo za kafu sa kofeinom, za koju je poznato da stimuliše kontrakcije u žučnoj kesi i snižava koncentraciju holesterola u žuči. Samo takva >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kafa se dovodi u vezu sa smanjenjem rizika, dok čaj sa kofeinom i sokovi nisu imali isti efekat, saopštili su naučnici.
Studija, koju su objavili dr Michael Leitzmann i kolege sa Harvard School of Public Health uključivala je približno 46.000 muškaraca. Procenjivana je konzumacija kafe i drugih pića sa kofeinom, počevši od 1986. godine. Učesnici su bili starosne dobi od 40 do 75 godina i nisu imali istoriju bolesti kamena u žuči kada su započeli studijsko istraživanje.  Tokom perioda praćenja od 10 godina, 1.081 ispitanik je prijavio simptomatsku bolest kamena u žuči od kojih je 885 zahtevalo holecistektomiju. Nakon prilagođavanja na druge poznate ili sumnjive faktore rizika, rizik od simptomatske bolesti žučnog kamena je opao sa povećanjem unosa kofeina.
Razlozi zbog kojih se crni napitak smatra dobrim za žučnu kesu Iako je tačan mehanizam nepoznat, veruje se da jedinjenja kafe pomažu u stimulaciji kontrakcija žučne kese i smanjenju nivoa holesterola u žuči. Među razlozima zbog kojih se kafa smatra dobrom za kamen u žuči izdvajaju se:
Kafa izaziva kontrakciju žučne kese
Kafa povećava kontrakciju žučne kese i nivo holecistokinina. Kada unosimo hranu, ovaj hormon se oslobađa i dalje je odgovoran za pokretanje žuči iz žučne kese – digestivne tečnosti koja pomaže u varenju hrane. Kontrakcija žučne kese pomaže u oslobađanju više žuči, ali ako postoji upala u žučnoj kesi, kontrakcija može da bude i štetna. To se dešava kada niste svesni kamena u žuči i konzumirate više kofeina od potrebne količine. Gubitak težine od kafe
Gojaznost je jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi dobijaju kamen u žuči. Istraživana je analiza da je telo posle konzumiranja kafe u stanju da sagoreva više masti. Kafa smanjuje nivo gladi i potiskuje želju da se više jede. A kada ne postoji poriv da se više jede to pomaže u gubitku težine. Istovremeno, to takođe može da dovede do nedostatka drugih vitamina i minerala u telu, a postoje šanse za dehidraciju o kojima morate voditi računa. Kafa podstiče funkciju jetre
Kafa sadrži neke jake antioksidante koji pomažu u detoksikaciji jetre što dodatno povećava protok žuči. Kada se protok žuči poveća, sprečava nastanak kamena u žuči. Kako kafa negativno utiče na neke ljude? Iako kafa može da spreči stvaranje kamena u žuči, ona takođe izaziva zavisnost i može izazvati ili pogoršati druge problematične zdravstvene probleme kao što su glavobolja, anksioznost, nesanica, palpitacije, visok krvni pritisak, gastrointestinalni i urinarni poremećaji, probleme sa prostatom i PMS.
Članak Da li kafa podstiče stvaranje kamena u žuči ili smanjuje rizik od njegovog nastajanja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.