Izvor: eKlinika.rs, 16.Feb.2024, 12:01

Da li je zdravo svakodnevno konzumirati heljdu i zašto je tada važno paziti na unos soli

Heljda je riznica hranljivih materija. Spada u bezglutenske namirnice, tako da može biti odlična zamena za pšenicu, raž, ječam i ovas. Korisna je za naše zdravlje jer poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, uklanja višak vode, pročišćava krv i snižava nivo lošeg holesterola.
Najveće prednosti koje nam nudi heljda Stručnjaci za ishranu se pozivaju na neka specifična istraživanja o nutritivnim kvalitetima heljde i kažu da postoje indicije da konzumiranje heljde može >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pomoći u zdravom gubitku kilograma, ali ne kroz restriktivne dijete koje će trajati duži vremenski period. Heljda takođe:
poboljšava funkciju digestivnog trakta stimuliše dobre ćelije i stabilnost mikroflore u crevima može da doprinese pročišćavanju krvi pojačava osećaj sitosti smanjuje želju za šećerom ubrzava rast noktiju i kose. Heljda i mogući negativni efekti konzumacije Međutim, postoje i napomene o oprezu kada govorimo o svakodnevnom konzumiranju zrna heljde na koje treba posebno obratiti pažnju. Odnose se pre svega na količinu soli koju unosimo. Njima se bavila studija objavljena u National Library of Medicine 2019.godine i potvrdila da heljda sadrži visok procenat soli. Zbog toga količinu soli treba racionalno dozirati ukoliko heljdu svakodnevno konzumiramo. Ostali mogući negativni efekti zrna, odnosno heljdinog brašna odnose se na:
promenu nivoa krvnog pritiska glavobolju umor nedostatak šećera može umanjiti mentalnu aktivnost i druge performanse mogućnost smanjene apsorpcije ili nedostatka određenih vitamina. Heljdina kaša: Moguće koristi Činjenica je da heljda sadrži veliki broj različitih elemenata u tragovima, vitamina, kao i minerala. Hemijska đubriva se ne koriste u gajenju heljde, što je čini ekološki prihvatljivim proizvodom. Evo korisnih komponenti heljde, od kojih se neke dodaju produkovanim heljdinim pahuljicama koje su osnova za pripremanje heljdine kaše:
rutin (jača zidove krvnih sudova pa je dragocen kod proširenih vena, hipertenzije, hemoroida i reumatskih bolesti, kao i kod umanjenja negativnih efekata zračne terapije) lecitin (neophodan za formiranje ćelijskih membrana u mozgu i nervnih vlakana) folna kiselina (značajna za zarastanje tkiva, smanjenje rizika od raka, kao i za biosintezu aminokiselina i azotnih baza u organizmu) gvožđe (sprečava nizak nivo hemoglobina u krvi, a heljda sadrži najviše gvožđa od svih žitarica) magnezijum (sprečava nervozu, loše raspoloženje, brzo umaranje, grčeve u mišićima) flavonoidi (vitamini grupe B i E i mnogi drugi korisni elementi u tragovima, kao i brojne aminokiseline potrebne za gotovo sve funkcije u telu). Kada heljda može da naškodi zdravlju? Uprkos činjenici da u heljdinoj kaši ima mnogo korisnih sastojaka, postoje i kontraindikacije za njenu upotrebu. Evo pet razloga zašto jesti heljdinu kašu može biti i štetno, kao i koje kategorije osoba treba da budu posebno oprezne:
Alergija Kao i mnoge druge namirnice, heljda može biti alergen. Simptomi alergije na heljdu su crvenilo i ljuštenje kože, svrab.
Trudnoća Tokom trudnoće, mnogim budućim majkama lekari savetuju da jedu kašu od heljde. Međutim, kako heljda sadrži veliku količinu proteina a trudnica ima osetljive bubrege, ne bi trebalo da je konzumira.
Individualna intolerancija Ako je neko intolerantan na bilo koji sastojak heljde, postoji mogućnost negativne reakcije, koja nije isto što i alergija.
Neadekvatno čuvanje Kao i sve druge žitarice, heljdu treba čuvati na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi. Budite oprezni, ako žitarice miriše na plijesan, onda nisu pogodne za pravljenje heljdine kaše. Šteta nanesena tijelu nakon jedenja takve kaše može biti vrlo ozbiljna.
Heljdina mono-dijeta u dužem vremenskom periodu Svaka restriktivna dijeta, isključivanje celih grupa namirnica ili konzumiranje samo jedne namirnice u dugom vremenskom periodu je štetno za organizam. Ukoliko ste u dužem vremenskom periodu samo na korišćenju heljdinog brašna ili heljdine kaše, organizam može upasti u određenu vrstu šoka kada prekinete sa takvim modelom ishrane. Pritom, visok nivo soli, ako niste regulisali unos kroz druge namirnice, može ozbiljno da ugrozi srce ili izazove hipertenziju. Heljdina mono-dijeta ne bi smela da traje duže od 14 dana, a i to je, naglašavaju stručnjaci, pogrešan model ishrane. Ključ zdravlja je u ravnomernom i raznovrsnom unosu svih grupa namirnica.
Članak Da li je zdravo svakodnevno konzumirati heljdu i zašto je tada važno paziti na unos soli se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.