Izvor: eKlinika.rs, 28.Jul.2023, 13:01

Da li je upotreba aspirina povezana sa manjim rizikom od ranog kolorektalnog karcinoma

Aspirin i njegova redovna upotreba ili upotreba drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova utvrđeno je da je povezana sa manjim rizikom od ranog početka konvencionalnih i naprednih adenoma. Autori kažu da bi aspirin mogao da se pokaže kao efikasna strategija u prevenciji ranih slučajeva kolorektalnog karcinoma.
Otkrića nove studije o aspirinu – Imamo smanjenje od 15 odsto za sve adenome i 33 procenta za one sa naprednom histologijom, što je za nas prilično značajno. Nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << primetili toliko (33 odsto) u prethodnim studijama, tako da mislim da je definitivno potrebno više proučavanja – rekla je dr Cassandra D. Fritz, gastroenterolog sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu, u usmenoj prezentaciji održanoj na godišnjoj Nedelji digestivnih bolesti.
Ovaj nalaz važan je s obzirom na alarmantan porast incidencije i mortaliteta od ranog kolorektalnog karcinoma (starost < 50 godina) i naše ograničeno razumevanje osnovnih pokretača radi usmeravanja napora u prevenciji – istakla je dr Fritz. Broj slučajeva kolorektalnog karcinoma u ranoj fazi udvostručio se od 1995. godine, dodala je ona.
Studija potvrđuje dokaze iz 30 godina istraživanja koji sugerišu da redovna upotreba aspirina smanjuje rizik od raka. Kod pacijenata sa Linčovim sindromom, CAPP2 studija pokazala je da aspirin ima zaštitni efekat protiv kolorektalnog karcinoma nakon 20 godina praćenja.
Dok novi podaci sugerišu da upotreba aspirina može smanjiti kasniji razvoj kolorektalnog karcinoma, nije poznato da li je redovna upotreba aspirina i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) povezana sa smanjenim rizikom od ranog početka konvencionalnih adenoma, a posebno visokorizičnih adenoma koji daju veći maligni potencijal za koji se zna da je glavni prekursor ranog kolorektalnog karcinoma. Neobjavljena analiza molekularnih markera, koju je uradila stariji autor studije, dr Yin Cao, takođe sa Univerziteta u Vašingtonu, otkrila je da se najmanje 57 odsto ranih kolorektalnih karcinoma razvilo iz konvencionalnog puta adenokarcinoma.
Povezanost redovne upotrebe aspirina sa rizikom od razvoja adenoma ranog početka Cilj nove studije bio je da se proceni povezanost redovne upotrebe aspirina ili NSAIL najmanje dva puta nedeljno, sa rizikom od razvoja adenoma ranog početka. Analiza je zasnovana na proceni podataka iz Studije zdravlja medicinskih sestara II od 32.058 žena koje su imale bar jednu kolonoskopiju pre 50. godine (1991-2015). Adenomi visokog rizika uključivali su one koji su bili najmanje 1 cm sa tubuloviloznom/viloznom histologijom ili displazijom visokog stepena, ili prisustvom najmanje tri adenoma.
Bilo je 1.247 ranih adenoma, od kojih se 290 smatralo visokorizičnim. Rizik od adenoma kod pacijenata koji su redovno uzimali aspirin ili NSAIL za kardiovaskularnu zaštitu ili za upalna stanja, bio je manji nego kod onih koji nisu redovno uzimali aspirin i/ili NSAIL. Dok je povezanost bila slična za visokorizične u odnosu na adenome niskog rizika, korist je bila izraženija za adenome tubulovilozne/vilozne histologije ili sa displazijom visokog stepena.
Kod adenoma kasnijeg početka, smanjenje rizika je prvenstveno ograničeno na velike ili višestruke adenome, ali ne i na adenome uznapredovale histologije.
– S obzirom na to da se stopa kolorektalnog karcinoma povećava, mi još nemamo nikakve preventivne strategije osim skrininga. Sa ovim smanjenjem od 15 odsto sa aspirinom/NSAIL u ranom nastanku adenoma – a posebno za prilično značajnih 33 procenta koristi kod uznapredovalog adenoma sa naprednom histologijom, moramo da razmislimo o strategiji hemoprevencije zasnovanoj na preciznosti za rane prekursore kolorektalnog karcinoma – rekla je dr Yin.
The U.S. Preventive Services Task Force izdala je 2021. godine novu preporuku u kojoj se navodi da bi skrining raka debelog creva kod ljudi sa prosečnim rizikom trebalo da počne 5 godina ranije, u dobi od 45 godina
– Kao što znamo, mnoge mlađe odrasle osobe se ne pregledaju. Zato istražujemo potencijalne agense kolorektalnog karcinoma sa ranim početkom – rekla je dr Yin.
Članak Da li je upotreba aspirina povezana sa manjim rizikom od ranog kolorektalnog karcinoma se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.