Izvor: eKlinika.rs, 12.Nov.2025, 12:01

Da li je krompir prijatelj ili neprijatelj na tanjiru: Ovo su njegove najbolje i najgore strane

Krompir je kao retko koje povrće kontroverzna biljka. Pored zdravstvenih koristi koje povrtarske kulture nesumnjivo imaju, bogat je skrobom, a najčešće se povezuje sa prženom, industrijski prerađenom hranom.
Šta je po sastavu krompir i koje su njegove najvažnije karakteristike? Krompir je jestivi podzemni deo biljke Solanum tuberosum. Potiče iz Anda u Južnoj Americi, ali se danas gaji u više od 160 zemalja, u oko 2000 različitih sorti. Razlikuju se po boji, veličini i sastavu hranljivih materija, ali svi imaju sličnu osnovu: bogato skrobno meso (masu) ispod tanke, hranljive kore.
Može se kuvati, peći, pržiti, grilovati ili kuvati na pari i uklopiti u gotovo svako jelo.
Nutritivni sastav krompira Krompir...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.