Izvor: eKlinika.rs, 12.Nov.2025, 12:01
Da li je krompir prijatelj ili neprijatelj na tanjiru: Ovo su njegove najbolje i najgore strane
Krompir je kao retko koje povrće kontroverzna biljka. Pored zdravstvenih koristi koje povrtarske kulture nesumnjivo imaju, bogat je skrobom, a najčešće se povezuje sa prženom, industrijski prerađenom hranom.
Šta je po sastavu krompir i koje su njegove najvažnije karakteristike?
Krompir je jestivi podzemni deo biljke Solanum tuberosum. Potiče iz Anda u Južnoj Americi, ali se danas gaji u više od 160 zemalja, u oko 2000 različitih sorti. Razlikuju se po boji, veličini i sastavu hranljivih materija, ali svi imaju sličnu osnovu: bogato skrobno meso (masu) ispod tanke, hranljive kore.
Može se kuvati, peći, pržiti, grilovati ili kuvati na pari i uklopiti u gotovo svako jelo.
Nutritivni sastav krompira
Krompir...








