Izvor: eKlinika.rs, 09.Apr.2023, 09:00

Da li je glukozamin dobar za bol u zglobovima

Glukozamin je prirodno hemijsko jedinjenje u našem telu. Takođe, glukozamin može da se nađe i u obliku suplementa. Postoje dve glavne vrste: hidrohlorid i sulfat.
Koja je funkcija glukozamina Glukozamin u našem telu pomaže u održavanju zdravlja naše hrskavice – gumenog tkiva koje štiti kosti na zglobovima. Ali kako starimo, nivoi ovog jedinjenja počinju da opadaju, što dovodi do postepenog oštećenja zgloba.
Postoje neki dokazi da suplementi glukozamin >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sulfata pomažu u suzbijanju ovog efekta, iako stručnjaci nisu sigurni kako.
Neki ljudi takođe su koristili glukozamin da bi pokušali da leče reumatoidni artritis i druga stanja, kao što su inflamatorna bolest creva, astma, alergije, hronična venska insuficijencija, sportske povrede, problemi temporomandibularnog zgloba (TMZ) i dugotrajni bol u donjem delu leđa. Za sada, međutim, nema mnogo naučnih dokaza da deluje na te probleme.
Koja količina glukozamina je potrebna U većini studija o lečenju osteoartritisa, tipična doza je bila 500 miligrama glukozamin sulfata, tri puta dnevno. U svakom slučaju, o ovome treba da se posavetujemo sa svojim lekarom. Neki stručnjaci predlažu da se uzima uz obroke kako bi se sprečili eventualni problemi sa stomakom.
Može li glukozamin da se dobije prirodnim putem iz hrane Iako se suplementi glukozamin sulfata često proizvode od školjki, ne postoje prirodni izvori glukozamina.
Glukozamin i koji su rizici njegovog uzimanja Sve u svemu, čini se da je glukozamin prilično siguran suplement. Neželjeni efekti su uglavnom blagi. Veća je verovatnoća da ćete ih dobiti ako uzimate visoke doze. Neki od njih mogu da budu:
uznemiren stomak gorušica pospanost glavobolja Rizici Ako imate alergiju na školjke, budite oprezni kada koristite glukozamin, jer biste mogli imati reakciju. Takođe, proverite sa svojim lekarom pre nego što uzmete suplemente ako imate dijabetes, bolest bubrega, bolesti srca, poremećaje krvarenja ili visok krvni pritisak.
Interakcije – Proverite sa svojim lekarom pre nego što koristite glukozamin ako uzimate druge lekove, uključujući lekove za srce, za razređivanje krvi i za dijabetes. Takođe, glukozamin se ne preporučuje deci ili trudnicama ili ženama koje doje, jer još nema dovoljno dokaza o tome da li je bezbedan za te grupe.
Članak Da li je glukozamin dobar za bol u zglobovima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.