Cvekla snižava krvni pritisak

Izvor: B92, 16.Apr.2013, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvekla snižava krvni pritisak

Zbog velike količine nitrata koji snižavaju krvni pritisak doktori preporučuju cveklu, a u novom istraživanju je potvrđeno da svakodnevno konzumiranje soka od ovog povrća može značajno da pomogne onima koji pata od hipertenzije.

U istraživanju koje je sprovedeno na 15 pacijenata dokazano je da 250 miligrama soka od cvekle može da snizi krvni pritisak za 10 milimetara živinog stuba tako pomažući da se on vrati na normalu.

Zanimljivo je da su prvi simbolični >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << efekti uočeni nakon 6 sati, a puno pozitivno dejstvo nastupalo je dan kasnije, naglasili su stručnjaci.

Za nitrat je poznato da na krvne sudove utiče tako da što ih širi i na taj način pomaže veći protok krvi, pa mnogi koji boluju od angine pektoris ga korsite kao sredstvo za ublažavanje simptoma bolesti.

Istraživači iz medicinske škole u Londonu su istraživali efekte cvekle na ublažavanje simptoma visokog pritiska nekoliko godina, ali je naglašeno da istraživanje nije završeno i da je potrebno da se uradi još jedan određen deo posla.

Međutim, doktori uopzoravju na neke neuobičajene posledice koje može imati konzuniranje velikih količina soka, jer mokraću može obojiti u crvenu boju.

Nitrat se prirodno može naći u tlu i pomaže povrću da raste tako što se širi kroz njihov koren.

"Iznenađeni smo kako je malo nitrata potrebno za tako dobar zdravstveni efekat, pa se nadamo da će ova naša saznanja pomoći da se kroz povećanje unosa povrća bogatim nitratima, kao što su cvekla i ostalo zeleno lisnato povrće, znatno popravi stanje kardiovaskularnog sistema", saopštili su doktori.

"Ovi rezultati nam zapravo sugerišu da bi trebalo da jedemo velike količine zeleniša, ali moramo da nastavimo ispitivanja kako bismo saznali da li način ishrane bogat nitratima ima blagotovorno dejstvo na kardiovaskularni sistem i u dužem vremenskom periodu", dodali su.

Foto: Simon Howden / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cvekla snižava krvni pritisak

Izvor: Lepota i zdravlje, 17.Apr.2013, 12:03

Jedna čaša soka od cvekle dnevno može sniziti krvni pritisak, tvrde britanski naučnici. Prema rezultatima istraživanja, nitrati iz cvekle šire krvne sudove, što omogućava protok krvi. Ipak, naučnici koji su [..]

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.