Izvor: eKlinika.rs, 16.Okt.2025, 09:01

Crveno meso pripremljeno na određen način, jača mišiće i sadrži vitamin ključan za nervni sistem, kaže dijetetičar Rada Vejin

Crveno meso je već dugo predmet rasprave da li je zdravo ili ne, ističu se visoke hranjive vrednosti ovog mesa, ali i potecijalni zdravstveni rizici (mogućnost razvoja raka debelog creva). Crvena mesa su mesa životinja koje imaju tamno mišićno tkivo zbog veće količine mioglobulina (junetina, govedina, svinjetina, divljač).Ova vrsta mesa je značajna i teško zamenjiva u ishrani kod dece u rastu i razvoj, trudnica, starijih osoba sa sarkopenijom, fizičkih radnika, sportista. Stručnjaci ne preporučuju proizvode od prerađenog crvenog mesa, posebno osobama sa visokim krvnim pritiskom i kardiovaskularnim pacijentima. S druge strane, za loš glas crvenog mesa, čini se da je krv pre svega sam čovek, to jest ljudska neumerenost...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.