Crna čokolada ublažava kognitivne poremećaje

Izvor: Mondo, 25.Avg.2012, 02:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna čokolada ublažava kognitivne poremećaje

Istraživanje italijanskih naučnika sa univerziteta u Akvili sugeriše da visoke doze flavonola prisutnih u crnoj čokoladi pomažu osobama s blagim kognitivnim poremećajem.

Guliver/Getty images

Osobe s tim poremećajem nisu dementne, ali primećuju da su povremeno zaboravni, imaju poteškoće sa koncentracijom što ih ometa u svakodnevnom životu i radu, prenosi portal Pliva.

Flavonoli su antioksidansi za koje je već potvrđeno da mogu da poboljšaju cirkulaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << krvi.

Istraživači smatraju da dodavanje flavonola svakodnevnoj ishrani predstavlja efikasnu metodu popravljanja funkcije mozga kod osoba s blagim kognitivnim poremećajem.

Novi nalazi se temelje na podacima prikupljenima od 90 ispitanika, pri čemu se pokazalo da najbolje rezultate na testiranjima kognitivnih funkcija imaju osobe koje su tokom osam nedelja primale najveće doze flavonola (990 miligrama dnevno).

U naučnom časopisu "Hipertenzija" (Hypertension) se navodi da su flavonoli prisutni i u grožđu, čaju, crnom vinu i jabukama.

Naučnici Univerziteta Kembridž takođe su objavili da je konzumiranje čokolade povezano s prosečno 37 odsto manjim rizikom za razvoj bolesti srca.

Njihovi rezultati se temelje na analizi podataka prikupljenih za potrebe sedam ranijih istraživanja sprovedenih uz učešće oko 100.000 ispitanika.

Naime, pet istraživanja je ukazalo na pozitivan učinak čokolade na zdravlje kardiovaskularnog sistema, dok preostale dve studije nisu pružile nikakve dokaze za to.

Britanski naučnici dodaju da je konzumacija čokolade bila povezana i s prosečno 29 odsto manjim rizikom za moždani udar.

Prema njihovim rečima, veliki uticaj na zdravlje srca imaju antioksidansi iz grupe flavonola koji su prisutni u čokoladi.

Međutim, istraživači u časopisu "Britanski medicinski žurnal" (British Medical Journal) upozoravaju da uzimanje velikih količina čokolade nije preporučljiva jer sadrži visok nivo šećera i masti.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.