Izvor: eKlinika.rs, 22.Apr.2023, 13:31

Čovek trepne na svakih 5 sekundi – zašto nam se tada ne zamrači pred očima

Čovek trepne i zatvori oči na svakih 5 sekundi kako bi ih navlažio, ali, tokom ovog kratkog trenutka svetlost ne pada na mrežnjaču, nema tame, a slika okruženja ostaje normalna. Ovu pojavu istraživali su neuronaučnici Caspar Schwiedrzik i Sandrin Sudmann sa University Medical Center Göttingen i zaključili su da izgleda kao da mozak pamti opažanja koja su se upravo dogodila.
I kada čovek trepne slika okruženja ostaje neprekinuta Nemački neuronaučnici, u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država sproveli su studije na pacijentima sa epilepsijom kako bi utvrdili gde se ovo pamćenje nalazi u mozgu i kako funkcioniše. Identifikovali su oblast mozga, koja igra ključnu ulogu u perceptivnom pamćenju, a rezultat istraživanja omogućava bolje razumevanje interakcije percepcije i pamćenja.
Iako stalno trepćemo i pomeramo glavu i oči, i dalje vidimo svet kao stabilnu, jedinstvenu celinu. Stoga mora da je reč o tome da mozak može da zadrži vizuelne informacije u kratkom vremenskom periodu, a zatim ih sastavi kako bi formirao konačnu sliku bez prekida. Tim neuronaučnika smatra da specifičan region mozga, poznat kao medijalni prefrontalni korteks, koji igra važnu ulogu u kratkoročnom pamćenju i donošenju odluka, može da bude ključni igrač u ovom procesu.
Zašto nam se ne zamrači pred očima kada trepnemo? Prosečnoj osobi potrebno je 400 milisekundi da trepne, a većina ljudi trepne od 10 do 20 puta u minutu. Ali, uprkos tome, čak i kada trepće, čovek ništa ne propušta, tvrde naučnici. Iako kada zažmurimo pred očima je mrak, dok trepćemo vid ostaje neprekinut, a treptanje kao radnja u stvari i ne primećujemo. A zašto je to tako, naučnici objašnjavaju činjenicom da je mozak zaslužan za zadržavanje vizuelnog prikaza.
Kada trepnemo, mozak odmah „popunjava“ trenutke u kojima bi trebalo da bude mrak pred očima održavajući u našoj memoriji i “pred očima” sliku koju smo videli do trenutka treptaja. Tako vizuelno popunjava kratke trenutke tokom kojih je, usled treptanja, vizuelna slika pauzirana. Ovo objašnjenje ograničilo je aktivnost na određena područja mozgu, odnosno, primarno na čulna područja na zadnjoj strani mozga.
Kada okno trepne delovi mozga ne dozvoljavaju prekid percepcije Nedavno istraživanje usmerilo se na proučavanje ostalih područja mozga koja bi potencijalno mogla da budu biti uključena u zadržavanje vizuelnog prikaza prilikom treptanja pa je otkriveno da ulogu igra i prednji deo mozga. U istraživanju objavljenom u časopisu Current Biology, naučnici su otkrili da prefrontalni korteks, područje mozga zaduženo za donošenje odluka i kratkoročno pamćenje, povezuje ono što vidimo između treptaja ili usled drugih prekida vizuelne percepcije. Na taj način prefrontalni korteks igra ključnu ulogu u perceptivnoj memoriji, vrsti dugotrajne memorije, koja čuva senzorne podatke.
Članak Čovek trepne na svakih 5 sekundi – zašto nam se tada ne zamrači pred očima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.