Čorba od bundeve: zdrava, okrepljujuća, a jeftina!

Izvor: eKlinika.rs, 22.Okt.2020, 08:59

Čorba od bundeve: zdrava, okrepljujuća, a jeftina!

Zbog bogatstva vitamina i minerala koje u sebi sadrži bundeva ne samo da je zdrava hrana, već je možemo tretirati i kao prirodni lek. Sam plod sadrži oko 90 odsto vode, masnoća skoro i nema, a 100 grama ovog ploda sadrži samo tridesetak kalorija i lako se vari. Kao takva, idealna je namirnica za dijetu kojom želite da skinete višak kilograma. Međutim, mnogo važnije od toga je što je ovaj jesenji plod bogat vitaminima C i B grupe – B1, B2, B3, B6, sadrži provitamin >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << A, karotin, folnu kiselinu. Kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe su minerali kojima obiluje bundeva. Bogata je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, razna biljna vlakna…
I predjelo i kompletan obrok Sezona jesen/zima uglavnom je obojena nijansama bundeve. Lepa je kao ukras u domu, a još lepša na trpezi. Bundeva je jedna od omiljenih namirnica domaćica, jer osim što je zdrava, ovaj plod može da se kupi za malo novca a da se njime nahrani cela porodica. Tako je, na primer, čorba od bundeve omiljena tokom hladnih dana. Može da posluži kao predjelo, ali i kao kompletan obrok. Probajte naš recept!
Čorba od bundeve može biti kompletan obrok   Foto: Jade Aucamp/Unsplash
Recept za čorbu od bundeve (sastojci) 600 g očišćene bundeve, iseckane na kockice
litar vode, po potrebi dodajte još
2 lovorova lista
3 šargarepe
čaša pavlake
komad piletine (karabatak ili belo meso) ili teletine (komad rebra)
glavica crnog luka
prstohvat soli
kašika zejtina
kašičica maslinovog ulja
malo seckanog peršuna
so i biber
Priprema Iseckati očišćenu bundevu i šargarepu na kockice. U loncu propržite seckani crni luk. Sipajte vodu i dodajte meso (ako spremate čorbu s mesom). Ostaviti vodu s mesom da se krčka oko pola sata. Zatim dodajte seckanu bundevu, lovor, so, biber i ostaviti da se kuva na umerenoj vatri. Kada bundeva i šargarepa smekšaju izvadite meso, odvojte ga od kostiju (ako ih ima) i sitno ga iseckajte. Skuvanu bundevu i šargarepu izmiksajte/propasirajte mikserom, dodajte sitno seckano meso, ako je masa previše gusta, dodajte još malo vode, sitno seckani peršun i kašiku maslinovog ulja.
Pavlaku možete celu dodati u sjedinjenu smesu ili dodati po kašiku u svaku porciju. U čorbu takođe možete staviti komadiće dvopeka, krotone, kuglice za supu ili komadiće starog prepečenog hleba kako biste dobili kompletan obrok.
Prijatno!
Članak Čorba od bundeve: zdrava, okrepljujuća, a jeftina! se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.