Izvor: eKlinika.rs, 26.Jul.2023, 11:01

Četiri narodna recepta za opekotine od sunca umiriće kožu i pomoći joj da se obnovi

Opekotine od sunca često nam se dogode čak iako mislimo da smo se adekvatno zaštitili. Stručnjaci ne propuštaju nijednu priliku da podsete na obaveznu zaštitu ne samo od trenutnih opekotina i oštećenja, već i rizika od melanoma.
Zašto i pored upozorenja često sebi napravimo opekotine od sunca Nažalost, uobičajena ljudska osobina je zanemarivanje upozorenja o mnogim opasnostima koje vrebaju naše telo. Leto, sunce, želja za upijanjem lepog vremena i uživanje na godišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << odmoru ponekad nas skupo koštaju, a koža je prva na udaru. Smernice o SPF zaštiti su manje-više svima poznate, ali se o njih svi ponekad oglušimo. Često izgorimo i kada nismo na moru ili planini već u najobičnijoj kraćoj šetnji do trgovine ili do posla, ako kožu i glavu ne zaštitimo adekvatno.
Od davnina se na kožu kad izgori na suncu stavljalo kiselo mleko, koje ima efikasnost da je rashladi i umiri, kao i jogurt. Postoje još neki efikasni prirodni preparati koje možemo da napravimo sami i pomognemo koži nakon što izgori, ali je svakako pametnije i zdravije uvek se adekvatno zaštititi.
1. Kupus, šargarepa i neven umiruju kožu Ljudi koji se narodnom medicinom bave u Rusiji predlažu kombinaciju kupusa, šargarepe i nevena kao prirodno sredstvo da umirimo opekotine od sunca. Listove kiselog kupusa treba staviti na mesta zahvaćena opekotinama i držati dvadesetak minuta. Šargarepu možete da izrendate i na držite kao oblogu na gazi ili pamučnoj krpi. Kažu, međutim, da je najefikasnije izrendati kupus i šargarepu, pomešati i dodati etarsko ulje nevena.
2. Smesa od jabuka i krompira može da ublaži opekotine od sunca Koža oštećena prekomernim izlaganjem suncu ili iziritirana nekim drugim uticajem može lakše da se oporavi uz korišćenje rendane ili izblendirane smese od sirovog krompira i jabuka. Držite najduže pola sata, a onda isperite toplom vodom.
3. Ovas, banane i med Dve supene kašike ovsene kaše, dve iseckane pa izgnječene banane i kašiku meda dobro sjedinite i ostavite da odstoji sat vremena. Stavite na iziritirane, oštećene i bolne delove koje ste prekomerno izložili suncu i držite dvadesetak minuta. Uklonite i isperite mlakom vodom.
4. Paradajz i jogurt Isecite na krupnije kriške dva paradajza, dodajte dve kašike jogurta, sjedinite i napravite kompaktnu smesu. Nanesite na kožu i isperite nakon 20–30 minuta.
Naravno, nijedan od navedenih recepata nemojte odmah naneti u velikoj količini na veću površinu kože, jer su alergijske reakcije moguće.
Članak Četiri narodna recepta za opekotine od sunca umiriće kožu i pomoći joj da se obnovi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.