Izvor: B92, 17.Maj.2018, 22:21 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna
Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja, ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.
Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. On je u povećanoj koncentraciji prisutan u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.
Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan po zdravlje. U slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konzumacije prevelike količine solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.
Zbog toga, nemački Institut savetuje da se izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.
Međutim, ako krompir nije jako zahvaćen tim promenama, mogu mu se odstraniti klice i zeleni delovi, nakon čega se može bezbedno koristiti.
Jedna je od omiljenih namirnica na srpskim trpezama može da bude i VEOMA OTROVNA
Izvor: Blic, 18.Maj.2018, 10:34
Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.