Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna

Izvor: B92, 17.Maj.2018, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja, ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.

Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. On je u povećanoj koncentraciji prisutan u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika.

Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan po zdravlje. U slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konzumacije prevelike količine solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Zbog toga, nemački Institut savetuje da se izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Međutim, ako krompir nije jako zahvaćen tim promenama, mogu mu se odstraniti klice i zeleni delovi, nakon čega se može bezbedno koristiti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jedna je od omiljenih namirnica na srpskim trpezama može da bude i VEOMA OTROVNA

Izvor: Blic, 18.Maj.2018, 10:34

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.