Izvor: TvojPortal.com, 18.Sep.2012, 10:29 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Celer: Ukusan i lekovit
Izvor: Novosti
Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mesto, a izuzetna lekovita svojstva ima zahvaljujući bogatstvu različitih korisnih sastojaka. Koristi se svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nabavi tokom cele godine, mada je najbolji u jesen.
Listovi i koren vade se do kraja oktobra i izuzetno su bogati >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. Sto grama korena sadrži samo 7 kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.
Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrijuma i gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.
Celer sadrži i supstance koje deluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući im da se šire, smanjuju količinu hormona stresa, koji takođe utiče na kontrakciju krvnih sudova. Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša odgovor imunog sistema.
Lekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike. Sa listovima ne treba preterivati jer sok postaje gorak. Ovako spremljen napitak odličan je lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju i sa celulitom. Povoljno deluje i na regulisanje menstruacije.
U vidu čaja delotvoran je protiv reume. Čaj se spravlja tako što se u jednom litru vode kuva 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Zatim se ostavi poklopljen dok se ne ohladi, procedi, a onda mlak pije nekoliko puta dnevno, nekoliko nedelja.
KUMARIN
Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.
PROTIV POVIŠENOG HOLESTEROLA
Protiv povišenog holesterola narodni lekari preporučuju napitak spravljen od celera i neprskanog limuna. Za ovaj lek treba spremiti 500 grama svežih listova i stabljika celera, tri limuna i litar vode. Voda se prvo prokuva i ostavi da se ohladi. Limun se dobro opere, iseče na komade sa sve korom. Celer se takođe grubo secka. Onda se zajedno dobro samelju, najbolje u blenderu. Kada se dobije fina kašasta masa, prelije se prokuvanom vodom i dobro izmeša.
Sud se, zatim, poklopi i ostavi da odstoji preko noći, a ujutru procedi i sipa u staklenu flašu. Dobijeni napitak pije se ujutru i uveče, po 0,5 decilitra pre jela.
Napitak nema neželjenih efekata, a pokazalo se da može uspešno da deluje i na snižavanje triglicerida u krvi. Međutim, da bi lečenje bilo uspešno, poželjno je da se za to vreme izbegava slatko. Posle dva do tri meseca terapije, treba proveriti vrednosti holesterola, da bi se sagledala delotvornost leka.