Izvor: eKlinika.rs, 29.Feb.2024, 14:01

Čarg-Štrausov sindrom javlja se u tri faze i progresivno pogoršava

Čarg-Štrausov (Churg-Strauss CSS) sindrom predstavlja alergijski granulomatozni angiitis. To je retko oboljenje, koje zahvata male i srednje arterije i vene. Ovaj sindrom je poremećaj obeležen upalom krvnih sudova koja može da ograniči dotok krvi u organe i tkiva, a ponekad ih trajno oštetiti. Ovo stanje je takođe poznato kao eozinofilna granulomatoza sa poliangiitisom (EGPA).
Koje probleme izaziva Čarg-Štrausov sindrom? Najčešći znak Čarg-Štrausovog sindroma kod >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << odraslih je astma. Ovaj poremećaj takođe može da izazove druge probleme, kao što su alergije u nosu, problemi sa sinusima, osip, gastrointestinalno krvarenje i bol i utrnulost u rukama i stopalima. Čarg-Štrausovog je retko stanje za koje ne postoji lek. Simptomi obično mogu da se kontrolišu steroidima i drugim moćnim imunosupresivima.
Koji simptomi prate Čarg-Štrausov sindrom? Čarg-Štrausov sindrom se veoma razlikuje od osobe do osobe. Neki ljudi imaju samo blage simptome, dok drugi imaju teške ili po život opasne komplikacije. Takođe poznat kao EGPA, sindrom ima tendenciju da se javlja u tri faze i da se progresivno pogoršava. Skoro sve osobe sa ovim stanjem imaju astmu, hronični sinusitis i povećan broj belih krvnih zrnaca zvanih eozinofili. Drugi simptomi ovog sindroma mogu da budu:
Gubitak apetita i gubitak težine Bol u zglobovima i mišićima Bol u stomaku i gastrointestinalno krvarenje Slabost, umor ili opšti osećaj lošeg stanja Osip ili rane na koži Bol, utrnulost i peckanje u rukama i stopalima. Šta zrokuje pojavu Čarg-Štrausovog sindroma? Uzrok Čarg-Štrausovog sindroma uglavnom je nepoznat. Stručnjaci smatraju da je verovatno reč   kombinaciji gena i faktora životne sredine, kao što su alergeni ili određeni lekovi, koji izazivaju  preaktivan odgovor imunog sistema. Umesto da štiti od invazije bakterija i virusa, imuni sistem cilja na zdravo tkivo, izazivajući široko rasprostranjenu upalu.
Što se tiče faktora rizika svako može da dobije Čarg-Štrausov sindrom i obično se dijagnostikuje oko 50. godine života. Drugi potencijalni faktori rizika su hronična astma ili probleme sa nosom. Genetika i izloženost alergenima iz okoline takođe mogu da imaju značajnu ulogu.
Koje komplikacije može da izazove ovaj sindrom? Čarg-Štrausov sindrom može da utiče na mnoge organe, uključujući pluća, sinuse, kožu, gastrointestinalni sistem, bubrege, mišiće, zglobove i srce. Bez lečenja, kako upozoravju lekari, bolest može da bude fatalna. Komplikacije, koje zavise od zahvaćenih organa, mogu da budu:
Oštećenje perifernih nerava. Čarg-Štrausov sindrom može da ošteti nerve u šakama i stopalima, što dovodi do utrnulosti, peckanja i gubitka funkcije.
Bolest srca. Komplikacije ovog sindroma koje imaju veze sa srcem su upala membrane koja okružuje srce, upalu mišićnog sloja srčanog zida, srčani udar i srčanu insuficijenciju.
Oštećenje bubrega. Ako Čarg-Štrausov sindrom utiče na bubrege, možete da se razvije  glomerulonefritis. Ova bolest ometa sposobnost filtriranja bubrega, što dovodi do nakupljanja otpadnih proizvoda u krvotoku.
Članak Čarg-Štrausov sindrom javlja se u tri faze i progresivno pogoršava se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.