Brže do dijagnostike koronavirusa: Gotova laboratorija u KCS koja će obrađivati 2000 uzoraka dnevno

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 13:00

Brže do dijagnostike koronavirusa: Gotova laboratorija u KCS koja će obrađivati 2000 uzoraka dnevno

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar obišao je danas novu laboratoriju za molekularnu detekciju infektivnih agenasa koja je izgrađena u Kliničkom centru Srbije.

Radovi na izgradnji ove specijalne COVID-19 laboratorije otpočeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku. Očekuje se da neophodna medicinska oprema i aparati za vikend pristignu iz NR Kine, a odmah potom, laboratorija će otpočeti sa radom i sa kapacitetom od 2.000 obrađenih uzoraka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dnevno znatno doprineti bržoj dijagnostici novog koronavirusa.

Objekat nacionalne laboratorije za molekularnu detekciju infektivnih agenasa Beograd je lociran u delu objekta KCS koji se rekonstruiše.

Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 m2. Laboratorija je potpuno automatizovana sa SCADA i BMS sistemom.

U laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, u tri smene, sedam dana u nedelji, koji će dobiti i specijalnu obuku od kineskih eksperata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završeni radovi na izgradnji specijalne Kovid 19 laboratorije, DNEVNO PO 2.000 TESTOVA

Izvor: Blic, 09.Apr.2020

U Kliničkom centru Srbije zarvšeni su radovi na izgradnji specijalne Kovid 19 laboratorije, koja će moći da radi 2.000 testova dnevno, a danas je tu laboratoriju obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.