Izvor: Piplmetar.rs, 11.Jul.2023, 10:58

Bronhitis – Simptomi, lečenje i prevencija respiratornih bolesti

Razlika između bronhitisa i pneumonije Bronhitis je stanje u kome dolazi do zapaljenja sluznice bronhija, cevi koje prenose vazduh iz traheje u pluća. Ova upala izaziva oticanje i iritaciju bronhija, što rezultira simptomima kao što su kašalj, iskašljavanje sluzi, otežano disanje i ponekad groznica. Postoje dve glavne vrste bronhitisa: akutni bronhitis, koji obično traje nekoliko nedelja i najčešće je uzrokovan virusnom infekcijom, i hronični bronhitis, koji je dugotrajniji i često >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << povezan sa pušenjem ili dugotrajnom izloženošću iritantima.
S druge strane, pneumonija (pneumonija) je zapaljenje plućnog tkiva. Ova upala može uticati na različite delove pluća, uključujući alveole (mehuriće) i intersticijum (tkivo između alveola). Simptomi pneumonije obično uključuju kašalj (često praćen iskašljavanjem guste sluzi ili gnoja), bol u grudima, groznicu, mrzlicu, kratak dah i opštu slabost. Pneumoniju mogu izazvati različiti faktori, uključujući bakterijske, virusne ili gljivične infekcije, kao i drugi faktori kao što su aspiracija (udisanje) stranih tela ili hemijski iritanti.
Iako se simptomi bronhitisa i pneumonije mogu preklapati, ključna razlika je u tome što je bronhitis zapaljenje bronhija, dok je pneumonija upala samog plućnog tkiva.
Vrste bronhitisa Bronhitis može biti akutan ili hroničan. Akutni bronhitis je češći i obično traje oko deset dana. U većini slučajeva nema dugoročnih posledica, iako ponekad može da dovede do upale pluća. Obično se javlja tokom zimskih meseci i često je povezan sa prehladama, upalom grla, nosa i sinusa.
S druge strane, hronični bronhitis je ozbiljniji oblik bolesti koji se razvija kao posledica dugotrajne iritacije sluzokože bronhija. Ovo može biti rezultat pušenja ili izlaganja štetnim česticama kao što su prašina ili dim na radnom mestu ili u životnom okruženju. Hronični bronhitis karakterišu ponavljajući simptomi, a potpuno izlečenje nije moguće. Takođe, hronični bronhitis je čest faktor rizika za razvoj hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP).
Važno je pomenuti i opstruktivni bronhitis, koji opisuje stanje u kome dolazi do suženja ili začepljenja disajnih puteva, što otežava protok vazduha u plućima. Ovo može biti rezultat upale, grča bronhijalnih mišića ili nakupljanja sluzi. Opstruktivni bronhitis može biti rezultat različitih stanja, uključujući hronični bronhitis, astmu ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP). Simptomi opstruktivnog bronhitisa uključuju kašalj, otežano disanje i ograničen protok vazduha u plućima.
Dakle, hronični bronhitis se odnosi na inflamatorno stanje bronhijalne sluzokože koje karakteriše produktivan kašalj, dok je opstruktivni bronhitis širi pojam koji opisuje stanje u kome dolazi do suženja ili blokade disajnih puteva sa različitim mogućim uzrocima.
Lečenje bronhitisa U većini slučajeva akutnog bronhitisa, bolest se obično rešava sama ili uz pomoć nege koja uključuje prirodne sastojke kao što su med, limun i umirujući čajevi za ublažavanje kašlja i podsticanje iskašljavanja, obično u roku od nekoliko nedelja. Pošto većina akutnih bronhitisa ima virusni uzrok, antibiotici nisu efikasni. Međutim, ako se sumnja na bakterijsku infekciju, lekar može propisati antibiotik.
Drugi lekovi, posebno sredstva za suzbijanje kašlja, preporučuju se ako kašalj izaziva nelagodnost tokom spavanja ili svakodnevnih aktivnosti. U slučaju alergija, astme ili HOBP, lekar može preporučiti inhalatore koji smanjuju upalu i proširuju sužene disajne puteve. Za podsticanje iskašljavanja mogu se koristiti lekovi koji razblažuju sluz u bronhima i stimulišu iskašljavanje (mukolitici, ekspektoransi).
U slučaju hroničnog bronhitisa može se sprovesti plućna rehabilitacija, koja uključuje vežbe disanja koje vodi respiratorni terapeut radi olakšanja disanja i poboljšanja fizičkog stanja. U oba slučaja bronhitisa, preporučuje se povećanje unosa tečnosti kako bi se olakšalo iskašljavanje.
Lečenje bronhitisa najčešće sprovodi lekar opšte prakse, dok se u slučaju hroničnog bronhitisa preporučuje upućivanje pacijenta specijalisti za plućne bolesti, odnosno pulmologu.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.