Izvor: eKlinika.rs, 15.Feb.2021, 14:01

Brokoli je riznica vitamina, moćan antioksidans a štiti i od najtežih bolesti

Brokoli je povrće bez kojeg je skoro nemoguća zdrava i izbalansira ishrana. Mnogi ipak nisu još do kraja svesni koliko je ovo moćna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Brokoli sadrži dvostruko veću količinu vitamina C nego narandža. To je vitamin koji pomaže iskorišćavanje gvožđa, prevenira pojavu katarakte, olakšava simptome prehlade i pojačava opštu odbrambenu sposobnost organizma. Brokoli je član važne porodice povrća kojoj pripadaju karfiol, kupus, kelj i prokelj. Najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je da se sprema na pari ili kratkotrajno kuva, jer tako gubi najmanje vitamina.
Riznica vitamina Jedna porcija brokolija ima samo 25 kalorija, manje od 5 grama ugljenih hidrata, nula masti i obilje vitamina. U njenu ima vitamina K, važnog za zgrušavanje krvi i zdrave kosti. Brokoli sadrži i vitamine B grupe, posebno B3, B5 i folnu kiselinu. Ima dosta kalijuma, koji reguliše visok krvni pritisak,sadrži fosfor, gvožđe i hrom. Smatra se da zbog svih ovih svojstava sprečava zapaljenske procese u organizmu.
Bogat vlaknima Svega dva do tri grama vlakana brokolija čini čuda kada je u pitanju digestivno zdravlje. Jača imunitet i dobro raspoloženje, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Vlakna garantuju sitost posle obroka i usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi.
Štiti od najtežih bolesti Svi članovi porodice povrća kojoj pripada i brokoli svojim svojstvima mogu da spreče rast ćelija raka. Neke studije su sugerisale da štiti od raka debelog creva, dojke, pluća, prostate. Izotiocijanati koji se nalaze u brokoliju obnavljaju cervikalne, hepatocelularne, jajne i ćelije pankreasa zahvaćene rakom. Neka istraživanja kažu da ovo povrće ima i jaka anti-upalna svojstva u lečenju ćelija obolelih od leukemije.
Štiti srce Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holesterola i bolesti krvnog sistema. Brokoli podstiče proizvodnju enzima koji štiti ćelije srca od raznih oštećenja.
Štiti mozak Brokoli je bogat vitaminima koji poboljšava kognitivne funkcije. Neki nutrijenti koji se nalaze u ovom povrću štite zdravlje mozga i njegova tkiva. Ovo povrće je i dobra preventiva od opadanja moždanih funkcija koje dolaze s godinama.
Štiti kosti Brokoli sadrži mnoštvo nutrijenata važnih za jačinu i gustinu kostiju. Vitamin K, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, cink, vitamine A, B i C.
Štiti od upala Smatra se da brokoli svojim svojstvima štiti od upala, usporava starenje organizma i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Ima svojstva da štiti ćelije i tako usporava starenje. Pomaže kod reumatoidnog artritisa, zapaljenskih procesa na koži, nezaobilazan je u svim dijetama koje propagiraju zdravo gubljenje kilograma.
Prirodni detoks Sastojci ovog povrća pomažu u deaktivaciji potencijalno štetnih hemikalija u telu, a pomažu i u njihovom bržem izbacivanju iz tela.
Moćan antioksidans Sadrži antioksidante koji štite kožu od posledica UV zračenja. Lutein i zeaksantin u brokoliju štite oči i smanjuju rizik od najčešćih problema sa očima – katarakte i makularne degeneracije.
 
Članak Brokoli je riznica vitamina, moćan antioksidans a štiti i od najtežih bolesti se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.