Broj zaraženih u svetu premašio 13 miliona, SZO upozorava da nema povratka u normalu

Izvor: VOA, 13.Jul.2020, 18:14

Broj zaraženih u svetu premašio 13 miliona, SZO upozorava da "nema povratka u normalu"

Broj zaraženih od koronavirusa u svetu premašio je 13 miliona, dok je najmanje 570 hilljada ljudi preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Pandemija koja je zahvatila svet će se još pogoršati ako zemlje ne budu poštovale stroge mere predostrožnosti, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).  "Biću otvoren, preveliki broj zemalja ide u pogrešnom smeru, virus je i dalje javni neprijatelj broj jedan. Ako se ne budu poštovale osnovne mere, ova pandemija će da bude sve gora i gora i gora", rekao je direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus tokom virtuelnog brifinga u sedištu agencije u Ženevi, a prenosi agencija Rojters. Tedros, kojeg oštro kritikuje predsednik SAD Donald Tramp, rekao je da je od 230 hiljada novih slučajeva zabeleženih u nedelju, 80 odsto bilo iz 10 zemalja a 50 odsto iz samo dvije zemlje. Najteže su pogođene Sjedinjene Države i Brazil. "Neće biti povratka u normalu u doglednoj budućnosti. Ima mnogo razloga za zabrinutost", rekao je Tedros. Takođe je dodao da Svetska zdravstvena organizacija još nije dobila formalno obaveštenje o povlačenju Amerike. Američki lider optužio je SZO da je  "marioneta"  Kine gde je Kovid 19 prvobitno registrovan na početku krize. Tramp, koji je proteklog vikenda prvi put nosio masku u javnosti, i sam je meta optužbi političkih protivnika da nije ozbiljno shvatio koronavirus, što on demantuje.  Tim SZO otputovao je u Kinu da započne istragu porekla novog koronavirusa, koji je prvobitno otkriven u gradu Vuhanu. Članovi tima su u karantinu, u skladu sa standarnom procedurom, pre nego što počnu da rade sa kineskim naučnicima, saopštio je visoki zvaničnik organizacije Majk Rajan.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nema povratka u normalu u doglednoj budućnosti"; "Previše zemalja krenulo u pogrešnom pravcu"

Izvor: B92, 13.Jul.2020

"Pandemija koronavirusa može se pogoršati ako se sve nacije ne budu pridržavale osnovnih mera opreza", upozorila je Svetska zdravstvena organizacija..."Dozvolite da budem otvoren, previše zemalja je krenulo u pogrešnom pravcu, virus ostaje javni neprijatelj broj jedan", izjavio je generalni direktor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.