Božićnim pesmama do zdravlja

Izvor: B92, 26.Dec.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićnim pesmama do zdravlja

Pevanje tradicionalnih Božićnih pesama ispunjava dušu i srce, a uz to je, prema istraživanju, iznimno dobro za fizičko i psihičko zdravlje.

Stručnjaci tvrde da je pevanje oblik „lagane telesne vežbe", jer - pluća se šire i ispunjavaju vazduhom, srčani ritam se lagano ubrzava, a krv žilama se kreće brže. Sve to pridonosi fizičkom zdravlju pojedinca.

Ne treba zaboraviti ni onu drugu pozitivnu stranu - blagotvorno delovanje na um. „Tokom ove aerobne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vežbe oslobađa se i adrenalin u mozgu, što podstiče osećaj sreće i doprinosi dobrom psihičkom zdravlju pojedinca. Pesma i pevanje čine ljude sretnima. Naime, nemoguće je da netko odluči da peva ako je loše volje, jer to utiče na boju glasa.

Važno je dobro raspoloženje, a ako ste nasmejani uskoro ćete osetiti višestruke pozitivne posledice", objasnila je Barbara Dinsdejl, članica britanskog udruženja „Heart Research UK”, koja već nekoliko godina sprovodi „Božićnu kampanju pevanja". Profesor Graham Velč koji vodi Međunarodni muzički obrazovni centar na „University of London”, već 30 godina proučava efekte pevanja na pojedinca.

Profesor Velč podseća da ljudsko telo i um povezuje endokrini, nervni i imuni sastav. „Fizička, mentalna i emocionalna strana se isprepliću, a za dobro funkcionisanje svih navedenih sastava posebno je zdravo - zajedničko pevanje, pjevanje u horu, pa čak i u klubu na karaokama, jer to podstiče naš osećaj samopouzdanja te utiče I na poboljšanje raspoloženja".

Izvor: plivazdravlje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.