Bolesna majka ne sme da priđe svojoj deci jer je od lečenja postala – radioaktivna

Izvor: eKlinika.rs, 06.Feb.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesna majka ne sme da priđe svojoj deci jer je od lečenja postala – radioaktivna

Ema Dej (29), majka koja se bori se sa rakom štitne žlezde i u lečenju prima radioaktivnu terapiju, mesec dana mora da bude bar metar od svoje dece zbog posledica koje je zračenje ostavilo na njenom telu.

 
Tretmani Eme Dej bili su toliko jaki da je u bolnici bačeno sve što bi nakon radijacije dotakla

Borba sa opasnom bolešći primorala je Emu Dej, majku troje dece da primi terapiju jakim zračenjem, posle koje je završila u izolovanoj bolničkoj sobi, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ni medicinsko osoblje, prvih pet dana nakon terapije, nije smelo da priđe na manje od tri metra od nje.
Za nju je ipak život postao još teži kad je puštena kući. Ona ne sme da priđe svojoj šestogodišnjoj devojčici i jednogodišnjim blizancima, pošto bi dodir sa majkom za njih mogao da bude opasan. 
-Moja ćerka je bila kod psihologa koji je specijalizovan za pomoć žrtvama raka i njihovim porodicama. Ona sve razume, jer joj je objašnjeno da su tretmani neophodni i da će oni učiniti da se osećam bolje. Veoma je teško zato što su blizanci suviše mladi da bi razumeli. Pet meseci nakon rođenja sam ih dojila i nisam navikla da budem odvojena od njih i da ne mogu da ih dodirnem. Jako mi nedostaju. Kod kuće je teže nego u bolnici jer ih vidim ali ne smem da im priđem – kaže gospođa Dej.

 
Roditeljima najteže što Ema decu svakodnevno viđa, a ne sme da im priđe

Ema je dobila dijagnozu u januaru, nakon što je otišla kod lekara zbog čvorića koji je primetila na vratu. Doktori su izraslinu svrstali u kancer, nakon operacije na kojoj je otklonjena polovina izrasline.
Ćelije tiroidnog raka sakupljaju jod gde god ga nađu u telu, a najefikasniji tretman je radijacija koja napada samo kancerogene, a ne utiče na druge ćelije. Iako su ovi tretmani i sami opasni po pacijenta, rizik od raka procenjen je kao veći.
Tretmani Eme Dej bili su toliko jaki da je u bolnici bačeno sve što je ona nakon radijacije dotakla. Kako sama kaže, ono što ju je održalo i učinilo hrabrom jeste podrška koju je svakodnevno dobijala od desetina ljudi koji prate njen blog, kao i pomisao da će posle svega toga, ponovo moći da zagrli svoju decu.
-Mi smo veoma vezana porodica i ove tri nedelje deluju kao večnost, ali ubeđena sam da će vredeti. Za sad moram samu sebe da navigavam po kući kako bih održala bezbednu udaljenost od dece.
 

Kako tretman za rak tiroidne žlezde dovodi do radioaktivnosti?
 
Tretmani radioaktivnim jodom su vrsta unutrašnje terapije. Pri ovim tretmanima koristi se radioaktivna vrsta joda , jod 131, koji se ubacuje u krvotok. Ćelije tiroidne žlezde sakupljaju jod, gde god u telu da se on nađe, a kada pokupe ćelije joda 131 on ubija ćelije raka. Samo tiroidne ćelije prikupljaju jod, pa tako tretman ne utiče na druge delove tela.
Pacijenti koji prime terapiju sa radioaktivnim jodom nekoliko dana u bolnici su u izolovanim sobama, a vreme koje provode sa osobljem bolnice ili posetiocima, svedeno je na minimum. Trudnicama i deci zabranjen je kontakt sa osobama koje su bile pod terapijom, a i 12 nedelja nakon tretmana ovi pacijenti mogu aktivirati alarme za radioaktivnost na aerodromima.     
Izvor: zena.blic.rs

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.