Izvor: eKlinika.rs, 15.Okt.2023, 09:02

Bol u kuku u jutarnjim satima uzrok je čestog problema koji se ne leči obavezno operacijom

Bol u kuku koji se javlja u jutarnjim satima posle buđenja, može biti uzrok čestog problema koji posebno pogađa žene posle 40-te godine života. Bolovi obično muče gojazne osobe, one koji veći deo dana provedu u sedećem položaju, ali i sportiste koji jako naprežu tetive pri trčanju, posebno ako prebrzo povećavaju intenzitet fizičke aktivnosti. Reč je o glutealnoj tendinopatiji – hroničnoj ozledi tetive mišića zadnjice (gluteusa).
Bol u kuku koji ne mora da se leči >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << hirurškim zahvatom Radi se o učestalom problemu, koji ne mora da se leči hirurškim zahvatom. Lekari kažu da se pacijenti uglavnom žale na umerene od jače bolove.
Bol se širi iz kuka do kolena i može u bitnoj meri da poremeti kvalitet života osobe, dovede do problema pri hodanju, pa čak i tokom spavanja – kaže specijalista medicine sporta dr Michael Yurubi Baptist Health Orthopedic Care.
Šta je glutealna tendinopatija? Glutealni mišići spadaju u grupu velikih mišića u kuku i zadnjici. Jedna su od najvažnijih mišićnih grupa, imaju svakodnevnu ulogu u hodanju, trčanju, stajanju, penjanju uz stepenice. Mišići gluteusa rade na stabilizaciji zgloba kuka, pomažu u održavanju ravnoteže i pravilnog položaja kičme. U slučaju da su ovi mišići nedovoljno aktivni, može doći do bolova u donjem delu leđa, prednjem delu zgloba kuka i kolena.
Glutealna tendinopatija određuje se kao upala jedne ili više od ukupno tri tetive mišića gluteusa, koji je odgovoran za pokretanje kukova. Bol nastaje na spoljnoj i zadnjoj strani kuka, često se može pobrkati sa išijalgijom.
Mnogo je razloga za bol u kuku Bol u kuku u jutarnjim satima čest je simptom glutealne tendinopatije, bol je moguć i prilikom penjanja stepenicama, pri ležanju na bolnoj strani kuka, kada duže vreme sedimo ili držimo noge prekrštenima, pri osloncu na jednoj nozi. Pored naznačenih bolova u donjem delu leđa, moguć je i bol u preponama.
– Postoji mnogo razloga za bol u kuku, bitno je da zaustavimo sve aktivnosti koje povećavaju osećaj bola i odemo kod lekara. Dobra vest je da oko 90 odsto pacijenata dobro reaguje na konzervativnu terapiju. Poboljšanje stanja moguće je posle šest do osam nedelja od početka fizikalne terapije – objašnjava dr Yurubi.
Kako se bolovi leče? Stanje se leči u odnosu na ozbiljnost problema i stepen upale jedne ili više od ukupno tri tetive mišića gluteusa. Pored fizikalne terapije, od pomoći su odgovarajuća fizička aktivnošt, injekcije i shock wave terapija.
Za pacijente sa blagom do umerenom glutealnom tendinopatijom posebno su korisne injekcije plazme bogate trombocitima, kaže dr Yurubi. Stručnjaci u ovom postupku koriste krv pacijenta iz koje se izdvajaju krvne pločice (trombociti), koji se potom, obično ultrazvučnim navođenjem, injekcijama ubrizgavaju u bolno mesto. Plazma bogata trombocitima (Platelets Rich Plasma / PRP) deo je krvne plazme sa dosta trombocita, faktora rasta i materija koje mogu da pomognu u procesu obnavlja oštećenog tkiva.
Trombociti pomažu u lečenju, a celokupna procedura može da potraje do 20 minuta. Nema kontraindikacija kod višestrukog ponavljanja postupka – objašnjava dr Yurubi.
Pacijentima sa težim oblikom tendinopatije može se preporučiti operacija koja se izvodi na klasičan način ili manje invazivno endoskopski.
Faktori rizika Nije do kraja moguće predvideti ko će dobiti glutealnu tendinopatiju, ali postoje činioci na koje možemo da delujemo i da umanjimo mogućnost da dođe do bolova u kuku. Bitno je da budemo fizički aktivni, ali da prilagodimo vežbe našem zdravstvenom stanju, da pravimo pauze i izbegavamo aktivnosti koje bi mogle da iritiraju kukove.
Važno je da smanjimo pritisak na kukove, ukoliko imamo višak telesne težine, da izbegavamo ponavljajuće aktivnosti. Potrebno je raditi i na jačanju mišića gluteusa određenim i dobro doziranim vežbama. Savetuju se i vežbe istezanja, kako bi mišići bili što fleksibilniji. Bitno je i da uspravno sedimo, sa petama oslonjenim na pod i pravom kičmom, kako ne bi došlo do bolova u donjem delu leđa.
Članak Bol u kuku u jutarnjim satima uzrok je čestog problema koji se ne leči obavezno operacijom se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.