Bliznakinje se rodile držeći se za ruke (FOTO)

Izvor: B92, 12.Maj.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliznakinje se rodile držeći se za ruke (FOTO)

Sara Tistltvejt iz Orvila (Ohajo, SAD), donela je 9. maja na svet dve bliznakinje, Dženi i Džilijan. Međutim, ono što njihovu priču čini posebnom, toliko posebnom da se dešava jednom u 10.000 trudnoća, jeste činjenica da su u pitanju monoamnionske bliznakinje.

Naime, Dženi i Džilijan su tokom trudnoće delile istu posteljicu u majčinoj materici. Takvi slučajevi retko se viđaju, a situacija je za bebe naročito opasna, jer postoje brojne komplikacije koje mogu da ugroze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihov život.

Zbog toga je tokom trudnoće majka Sara morala da bude na oku lekara sve vreme, a aparati su razvoj njenih beba pratili i do dvadeset časova svakog dana.

“Lekar nam je rekao: ‘Ima ih dve’, a moj muž mu je odgovorio: ‘Čega dve?’”, priseća se ova majka dana kada je posle jednog pregleda dobila srećne vesti. “Lekar nam je odgovorio: ‘Imate dve bebe’, nakon čega je u sobi zavladala tišina. Bili smo u šoku neko vreme, a onda smo svi redom počeli da se smejemo. Bilo je to veliko iznenađenje za sve nas!”

Zato njenoj sreći nije bilo kraja kada su bebe uspešno došle na svet. Ono što je raznežilo ne samo majku, već i ceo lekarski tim koji je pratio trudnoću, jeste to što su bebe na svet došle čvrsto se držeći za ruke, ne razdvajajući se sve dok ih lekari nisu odvojili kako bi ih zbrinuli.

“To je zaista pravo čudo”, izjavila je srećna majka kanalu WEWS-TV iz Klivlenda. Ona je u Medicinski centar Akron primljena 14. marta kada je njen lekar utvrdio da nosi monoamnionske bliznakinje.

“Kada bebe dele posteljicu, postoje mnogi rizici koje treba posmatrati. Njihove pupčane vrpce mogu biti nezgodno isprepletane, a tu je i rizik da se vrpca jedne bebe obmota oko vrata druge”, navodi lekarski tim, koji je ceo slučaj predstavio na bolničkom blogu.

Zbog problematične situacije Sara Tistltvejt je morala da se porodi pre isteka devetomesečnog roka, a izabrala je da se porodi carskim rezom, jer je ta opcija bila bezbednija za bebe.

Uprkos pripremljenosti lekara na komplikacije, porođaj je protekao u najboljem redu, a prerano rođene bebe, teške po manje od dva kilograma, smeštene su u inkubatore, gde će provesti naredne dve to četiri sedmice.

Još neverovatnije je to što slučaj Sare i njenih bliznakinja nije jedini koji ovih dana raduje bolnicu Akron. Iako veoma redak, pomenuta bolnica beleži još jedan slučaj monoamnionskih blizanaca. Do kraja maja trebalo bi da se porodi i Amanda Arnold, koja takođe očekuje monoamnionske blizance.

“Već trideset pet godina pratim visoko rizične trudnoće, i video sam svega desetak ovakvih slučajeva”, tvrdi dr Džastin Levin. “Neverovatno je da sada imamo dva takva slučaja u isto vreme.”

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bliznakinje-se-rodile-drzeci-se-za-ruke

Izvor: medio.rs, 12.Maj.2014

Sara Tistletvejt iz Orvila (Ohajo, SAD), donela je 9. maja na svet dve bliznakinje, Dženi i Džilijan. Međutim, ono što njihovu priču čini posebnom, toliko posebnom da se dešava jednom u 10.000 trudnoća, jeste činjenica da su u pitanju monoamnionske bliznakinje.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.