Izvor: eKlinika.rs, 06.Jun.2025, 17:00

Biljna ulja: Da li su zaista loša ili ih neopravdano izbegavamo?

Suncokretovo, maslinovo, sojino i ulje uljane repice, većini nas su poznata kao obična ulja koja koristimo svakodnevno. Ali poslednjih godina neka biljna ulja poput suncokretovog našla su se u centru mnogih rasprava – naročito na društvenim mrežama, gde se sve češće označavaju kao toksična, zapaljiva, pa čak i kao rizična za bolesti srca i dijabetesa. Da li u tim tvrdnjama ima istine?
Omega-6 masne kiseline – nepravedno optužene ili…? Kritike se uglavnom odnose na visok sadržaj omega-6 masnih kiselina u biljnom ulju. Iako su ove kiseline neophodne za organizam (ne možemo ih sami proizvesti), pojedine teorije sugerišu da mogu izazvati hronična zapaljenja i na taj način doprineti nastanku kardiovaskularnih...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.