Batut: Ostanite u kućama!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2010, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batut: Ostanite u kućama!

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" preporučio je danas posebno starijim građanima i deci da u slučaju povećane koncentracije vulkanske prašine u vazduhu organiče izlaske na otvoreni prostor.

Institut preporučuje i da se "smanji fizička aktivnost rekreativnog ili takmičarskog tipa u vreme trajanja epizode zagađenja" kao i da oni koji imaju posledice "pravovremeno prijave pogoršanja stanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
U posebnu grupu osoba sa povećanim rizikom po zdravlje spadaju već oboleli od nekih hroničnih respiratornoh oboljenja, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Svaka vrsta praškastog zagađenja, "bez obzira da li su čestice industrijskog ili prirodnog porekla, predstavlja značajno opterećenje za respiratorni sistem čoveka, bilo da se manifestuje kratkotrajno u visokim koncentracijama (vulkanska prašina) ili dugotrajno u niskim".

"Čestice čađi mehanički nadražuju sluznicu disajnih organa i pri produženoj ekspoziciji dovode do bujanja vezivnog tkiva i razvoja fibroze", objavljeno je u preporuci na internet stranici Instituta.

Osobe koje posebno osetljivo reaguju na povećanje koncentracije polutanata u vazduhu su stariji, deca i oni koji upražnjavaju fizičku aktivnost u spoljnoj sredini, precizira Institut.

Kod starijih osoba dolazi do opadanja fizioloških rezervi, dok je, s druge strane, za to starosno doba tipična povećana prevalenca kardiopulmonarnih poremećaja, što ih, samim tim, čini još osetljivijim.

Respiratorni sistem dece je u tom periodu još uvek u razvojnoj fazi, pa je i njegova osetljivost na polutante u ambijentalnom vazduhu veoma manifestna, naročito kada se zna da deca više vremena provode napolju.

Svetska zdravstvena organizacija juče je stanovnicima Evrope savetovala da ne bi trebalo da izlaze napolje ukoliko počne da se širi oblak vulkanskog pepela sa Islanda.

Portparol SZO Danijel Epštajn izjavio je da je mikroskopski pepeo potencijalno opasan za organe za disanje.

Drugi stručnjaci, međutim, nisu uvereni da vulkanski pepeo može da ugrozi zdravlje ljudi i ocenjuju da su upozorenja iz SZO-a "histerična". Ti stručnjaci kažu da je vulkanski pepeo manje štetan od dima cigarete ili zagađenja vazduha uopšte.

Vulkanski pepeo se sastoji od oštrih, sitnih čestica usitnjenog vulkankog kamena. Svetlo sive je boje i ima finoću kao talk puder.

Taj pepeo može da izazove iritaciju i kod zdravih ljudi, a opasnost je veća u blizini vulkana jer tu pepela ima više, a na veliko udaljenosti ta opasnost je često minimalna, naveli su strucnjaci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.