Banka humanog mleka slavi 5. rođendan

Izvor: B92, 11.Apr.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka humanog mleka slavi 5. rođendan

Banka humanog mleka u Institutu za neonatologiju u Beogradu slavi pet godina postojanja, a tim povodom majke dobrovoljni davaoci mleka, roditelji i deca koja su lečena u toj ustanovi zasadili su danas 40 sadnica sibirskog bresta na Adi Huji na Dunavu.

Neonatolog Branislava Dedović Bjelajac podsetila je da je u Institutu 2009. godine osnovana prva banka humanog mleka u cilju promocije dojenja i značaja majčinog mleka za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novorođenče.

"Majčino mleko je najoptimalnija hrana za novorođenče koje je rođeno u terminu i za prevremeno rođeno dete. Najnoviji dokazi ukazuju da i najugroženija prevremeno rođena deca koja se leče u intenzivnim negama ukoliko se isključivo hrane majčinim mlekom imaju daleko veći stepen zaštite od svih bolesti koje mogu da rezultiraju njihovim hendikepom", navela je Dedović Bjelajac.

Osim u Beogradu banka humanog mleka osnovana je i u Novom Sadu, a inicirano je otvaranje i u Kragujevcu.

Bjelajac je naglasila da je u proteklom periodu dosta urađeno na promociji dojenja, da je 2009. godine samo 15 posto mama kojima su se bebe lečile u Institutu za neonatologiju dojilo svoju decu, a da danas 80 mama doje svoje mališane.

"Od 2009. godine kada je osnovana prva banka humanog mleka do 2013. godine sakupljeno je 20.500 litara majčinog mleka. Tokom prošle godine kupljeno je 5.000 litara manje adaprtoranog mleka, što je značajan doprinos kvalitetnijem lečenju prevremneno rođene dece i doprinos smanjenju troškova", rekla je Dedović Bjelajac.

On je dodala da su najzaslužnije za to mame koje su prepoznale značaj dojenja, značaj huimanog mleka i značaj doniranja mleka drugim bebama koje majke ne mogu da doje.

Osnivanje banki humanog mleka u poslednje četiri godine pomaže kompanija Rosa kroz projekat "Podržimo razvoj banaka humanog mleka", a sađenjem 40 sadnica sibirskog bresta otvoren je Rosa park na Adi Huji u Supernatural parku.

"Rosa je prepoznala značaj inicijative Instituta za neonatologiju da se osnuje prva banka humanog mleka u Srbiji još 2009. godini. U Italiji postoji 28 banaka humanog mleka, mi smo osnovali dve i blizu da osnujemo i treću. Tu nećemo stati , Rosa će nastaviti da pomaže prevremeno rođenim bebama", naglasila je brend menadžer kompanije Rosa Tanja Petrović.

U toku prošle godine u prvoj srpskoj banci humanog mleka u Beogradu prikupljeno je 5.250 litara mleka, što je odličan rezultat čak i u poređenju sa evropskim zemljama.

Foto: papaija2008/FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.