Izvor: eKlinika.rs, 17.Mar.2024, 19:01

Bakterije tuberkuloze prisutne kod 90 odsto ljudi kojima nije dijagnostikovana ova bolest

Bakterije tuberkuloze pronađene su kod 90 procenata pacijenata koji imaju simptome ali ne i dijagnozu tuberkuloze, otkrila je studija naučnika sa University of Cape Town i sa Amsterdam University Medical Center. Istraživači sa ova dva univerziteta analizirali su rezultate više od 100 pacijenata koji su se javili klinikama u Južnoj Africi, a nalazi studije objavljeni su u PNAS.
Osobe koje imaju negativan test a zabeleženo im je prisustvo bakterije tuberkuloze nesvesno šire bolest Mycobacterium tuberculosis bakterija, koja izaziva infekciju tuberkuloze, prisutna je u dahu 90 odsto onih koji imaju sumnju na tuberkulozu. Tu spadaju i osobe koje su bile negativne na konvencionalno testiranje sputuma...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.