BSG vakcine za desetak dana u porodilištima

Izvor: Mondo, 18.Sep.2012, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BSG vakcine za desetak dana u porodilištima

Ugovor za nabavku be-se-že (BSG) vakcine protiv tuberkuloze biće najverovatnije potpisan u petak, a za desetak dana trebalo bi da vakcine stignu u porodilišta.

Osim za nabavku be-se-že vakcine, u RFZO dodaju, da će ugovor u petak biti potpisan i za nabavku di-te-per (DTP) vakcine protiv difterije i OPV protiv dečje paralize, rečeno je Tanjugu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

"RFZO je već sproveo postupak javne nabavke za vakcine protiv tetanusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka i pneumokoka. Distribucija prema zdravstvenim ustanovama je u toku, a za to je zadužen Institut za javno zdravlje Srbije 'Batut'", istakla je portparolka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Mirosavljević.

Nestašica vakcina u pojedinim zdravstvenim ustanovama traje nekoliko meseci, a u Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" objašnjavaju da su problem nestašice rešavali preraspodelom vakcina u zdravstvenim ustanovama na nivou okruga.

Vakcinu potiv tuberkuloze (BSG) bebe dobijaju u porodilištu odmah po rođenju, međutim epidemiolog Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" ističe da bebe nisu ugrožene ovom trenutnom nestašicom i da je važno da se vakcina primi do navršene prve godine života.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje u Nišu prof. dr Branislav Tiodorović kaže da zaštite protiv tetanusa u zdravstvenim ustanovama u Nišu nije bilo skoro tri meseca, pa je vakcina pozajmljivana iz okolnih zdravstvenih centara.

"Konačno je stigla vakcina protiv tetanusa, zatim di-te-per vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, stigla je i OPV mrtva vakcina protiv dečje paralize, MMR protiv malih boginja, ali još uvek nema OPV žive vakcine protiv dečje paralize, nema be-se-že protiv tuberkuloze i nema vakcine protiv hepatitisa B", izjavio je Tiodorović.

On je rekao da ova nestašica vakcina nije smela da se desi, jer se polovinom prethodne godine planiraju količine za tekuću godinu. To znaći, pojasnio je Tiodorović, da se već sada pravi pregled potrebnih vakcina za narednu godinu.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.