Izvor: eKlinika.rs, 05.Maj.2023, 19:01

Autizam kod dece i kako smanjiti rizik u ranoj fazi

Autizam ili poremećaj autističnog spektra (ASD) složen je razvojni poremećaj koji karakterišu nikakva ili slaba društvena interakcija i komunikacija, zaostajanje u razvoju jezičkih veština, kao i ograničeni  i  ponavljajući obrasci ponašanja. ASD ima mnogo podtipova, u zavisnosti od toga koja osoba se leči. Pojedinci sa ASD-om imaju svoje jedinstvene, različite snage, sposobnosti, invaliditet i izazove. Njihove mentalne sposobnosti variraju od visoko kvalifikovanih do >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << onih sa teškim izazovima. Neki od njih su geniji u muzici, umetnosti ili matematici. Većini ljudi sa ASD biće potrebna podrška u svakodnevnom životu. Za razliku od njih, neki bi mogli da budu potpuno nezavisni.
Faktori rizika za autizam Uzroci autizma nisu sasvim jasni. Oni mogu biti kombinacija ekoloških, bioloških i genetskih faktora. ASD je često povezan sa gastrointestinalnim poremećajima, napadima, poremećajima spavanja, anksioznošću, depresijom i drugim problemima pažnje.
Faktori rizika za autizam su sledeći:
brat i sestra sa ASD porodična istorija ASD kod oba roditelja genetska ili hromozomska stanja poput sindroma fragilnog X hromozoma, epilepsije kod bilo kog roditelja autoimuna bolest kod roditelja roditelji stariji od 35 godina pušenje i alkohol infekcije tokom trudnoće, kao što su rubeole i CMV nedostaci u ishrani, kao što je nedostatak gvožđa lekovi kao što su antiepileptici, antidepresivi Dečaci su pod većim rizikom od autizma Autizam je četiri puta češći kod dečaka. Lista razloga je duga, ali nije konačna:
prevremeni porođaj, mala težina na rođenju, gestacijski dijabetes, komplikacije tokom porođaja neki izveštaji impliciraju upotrebu acetaminofena u trudnoći, što većina institucija nije potvrdila izloženost toksinima koji se nalaze u plastičnim predmetima (kao što su boce, šolje, kontejneri za skladištenje hrane), bojama, novim tepisima…; ovi toksini uključuju BPA, PBDE, PCB, PCDD itd. zagađenje vazduha izazvano gasovima iz saobraćaja teški metali poput olova i žive prenatalni stres i anksioznost Kako se autizam dijagnostikuje Autizam kod dece može da se prepozna već sa 6-12 meseci, ali najčešće je prisutan u dobi od 3 godine. Obično traje doživotno. Rano otkrivanje i pravilne terapije mogu smanjiti invaliditet. Neka deca imaju udruženu anksioznost, depresiju i ADHD (poremećaj pažnje/hiperaktivnosti). Dijagnoza se zasniva na sumnji, što je teško jer ne postoje objektivne metode poput medicinskih testova ili drugih alata. Dijagnozu postavlja zdravstveno osoblje, obično lekari na osnovu ponašanja i razvoja, kaže za HealthShots Dr Chetna Jain, iskusan ginekolog koja koristi najnovija tehnološka dostignuća za kvalitetnu negu prilagođenu potrebama pacijenata. U toku su istraživanja kako bi se identifikovali znaci autizma u trudnoći. Određeni MRI nalazi u mozgu fetusa, kao što su uvećana insula i amigdala, mogu predvideti kasniju pojavu autizma. Ovo su preliminarni rezultati i treba ih dodatno potkrepiti.
Kako smanjiti rizik od autizma u ranoj fazi Neki koraci mogu da se preduzmu da se smanji rizik od autizma, ali je malo verovatno da se može u potpunosti sprečiti. Moglo bi da pomogne:
rađanje dece kada roditelji imaju od 21 do 35 godina upotreba bezbednih lekova za anksioznost, stres i epilepsiju izbegavanje pušenja, alkohola i toksina redovno prenatalno praćenje kod izabranog ginekologa i odgovarajuća kontrola dijabetesa identifikovanje faktora rizika za prevremeni porođaj i malu porođajnu težinu i upravljanje ovim eventualnim problemima na vreme redovno vežbanje i sprečavanje dobijanja prekomerne težine adekvatna ishrana, suplementi kao što su folna kiselina, omega 3, vitamin D3, gvožđe i kalcijum upravljanje anksioznošću i stresom dojenje duže vreme izbegavanje raznih isparenja (tepiha, boja, saobraćaja…) organska ishrana (ako je moguće) izbegavanje plastičnih posuda za čuvanje hrane i vode identifikovanje i lečenje infekcije u trudnoći čak i nakon svih mera predostrožnosti, neka deca sa ASD će se ipak rađati; rana dijagnoza i pravilne terapije mogu pomoći ovoj deci da vode kvalitetniji život i smanje zavisnost joga, meditacija, mozgalice… neke su tradicionalne terapije za koje se veruje da minimizuju rađanje osoba sa autizmom. Članak Autizam kod dece i kako smanjiti rizik u ranoj fazi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.