Atletsko stopalo-higijena noge čuva

Izvor: eKlinika.rs, 14.Feb.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atletsko stopalo-higijena noge čuva

Gljivična infekcija stopala – atletsko stopalo je bolest kože sa kojom 70 odsto odrasle populacije bar jednom u životu ima probleme. Tim teže, što barem 50 odsto obolelih od gljivične infekcije istovremeno imaju i obolele nokte.

 Ljudsko telo je „domaćin“ velikom broju različitih mikroorganizama, bakterija i gljivica. Neke od njih su za telo korisne, dok druge u određenim uslovima ubrzanog razmnožavanja mogu izazvati infekciju. Gljivice naročito vole tople, vlažne, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << mračne, pokrivene delove našeg tela, bez dovoljno ventilacije, kao što su pregibi na koži između nožnih prstiju. 
Zatvorena obuća, svakodnevno nošenje patika i pojačano znojenje dodatni su činioci koji stopala pretvaraju u „raj“ za gljivice. Tako je jedna od najčešćih gljivičnih infekcija nazvana atletsko stopalo, zbog nošenja sportske obuće ili patika. Češće se javlja u adolescenata i odraslih osoba muškog pola. Najčešći simptomi su intenzivan svrab, crvenilo, ispucana koža između nožnih prstiju, posebno četvrtog i petog. Koža je kao skuvana sa beličastim ljuspama, a mogu se javiti i sitni mehurići. Infekcija se može preneti i na druge delove stopala, uključujući nokte, pa čak i druge delove tela. 
Ako su inficirani nokti oni zadebljavaju, imaju neugodan miris, javljaju se bele pege po noktima (žućkaste ili smeđe promene boje), kao i zadebljanje nokta. 
Infekcija gljivicama može se dobiti i od drugih ljudi, koji je već imaju, ukoliko se hoda po vlažnom ili mokrom podu na bazenu, svlačionicama, sauni, na plaži, wellness i spa centrima. 
Dijagnoza gljivične infekcije se postavlja na osnovu pregleda stopala, uzimanja strugotina kože i nokta koji se analiziraju direktnom mikroskopijom i uzgajanjem kulture uzročnika. 
Lečenje uključuje primenu niza antigljivičnih preparata kao što su kreme, tečnosti, kapsule i tablete. Ako se javi sekundarna bakterijska infrekcija ili alergijska reakcija na gljivicu to zahteva i drugu vrstu lečenja. 
Samolečenje stopala podrazumeva češće pranje stopala, najmanje jednom dnevno, dobro sušenje čistim frotirom i držanje noge suvom. Čarape treba češće menjati, bar dva puta dnevno. One treba da budu od pamuka ili vune. Stopala treba održavati čistim i suvim redovnim posipanjem pudera u prahu. Kada se hoda po vlažnim ili mokrim podovima treba koristiti sandale ili papuče. Cipele i predmeti lične higijene ne smeju se deliti sa drugim osobama. Prilikom izbora obuće opredeliti se za onu koja omogućava cirkulaciju vazduha, a sportsku obuću redovno čistiti i prozračivati. Patike svakako nisu obuća koja se može nositi po ceo dan i u svim godišnjim dobima.
Izvor: zena.blic.rs

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.