Atlas retkih bolesti u otorinolaringologiji

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atlas retkih bolesti u otorinolaringologiji

Još kada je davnih sedamdesetih godina boravila na specijalizaciji u Francuskoj, prof. dr Jelena Udovički je videla da tamo postoje neke bolesti kojih ovde ‘’nema’’, bolje reći nisu registrovane u našoj ORL kliničkoj praksi.

Ali, već posle tri meseca nakon povratka iz Liona, i rada na novosadskoj Klinici za ORL, otkrila je dve takve bolesti, i zaključila da nije stvar da ih ovde nema, no da do tada nisu dijagnostifikovane i lečene. U svojoj kasnijoj dugoj, bogatoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i uspešnoj praksi vrsnog ORL kliničara, dijagnostifikovala je i (iz)lečila desetak do tada ovde nepoznatih a u ORL retkih bolesti.

Već 1993. godine je napisala i objavila knjigu Retke bolesti u otorinolaringologiji u kojoj je opisala pojave, stanja i akcidente u toj oblasti.

Kako je patologija vanvremenska, ne zastareva i nikada i ne gubi na aktuelnost i verodostojnost, prof. Udovički je krajem 2012. godine objavila ATLAS RETKIH BOLESTI U OTORINOLARINGOLOGIIJI koji predstavlja moćno edukativno sredstvo, bazirano sem na naučnim činjenicama i u praksi stečenom iskustvu i na bogatom izboru kolornih fotografija, koje su mnogo rečitije od bilo kakvog teksta i imaju prednost nad pisanom reči.

- Proučavajući problematiku retkih bolesti u otorinolaringologiji zaključila sam da im je klinička slika, u najvećem broju slučajeva, nekarakteristična, početak nejasan a etiologija bolesti najčešće nepoznata. Do dijagnoze se često veoma luta, a samim tim i do početka lečenja. Bolest često dobija nezaustavljiv tok i fatalan ishod – napisala je, između ostalog, prof. Udovički u uvodnim napomenama Atlasa.

Građa u knjizi je podeljena u 6 poglavlja s obzirom na lokalizaciju prikazanog patološkog procesa i to: nos, paranazalne šupljine, nos i paranazalne šupljine, ždrelo, jednjak - koji je zajedničko dijagnostičko i terapijsko područje otorinolaringologije i gastroenterologije - i respiratorni trakt. Svaka od opisanih bolesti sadrži uvodni deo sa osnovnim podacima, autoru koji je prvi otkrio ili objavio i godinu objavljivanja. Onda slede podaci o etiologiji, patogenezi, toku bolesti i prognozi.

Sledi prikaz slučaja, najčešće po jednog, sa anamnestičkim podacima: glavne tegobe; porodična i lična anamneza; lokalni nalaz pri prijemu (nos, ždrelo, vrat), pa intervencija: šta je urađeno, kojim postupkom, šta je odstranjeno, opis preparata i itd, i naravno opis postoperativnog toka: uredan ili je protekao sa komplikacijama i kojim; da li je rađena reintervencija, koja i sa kakvim ishodom.

Recenzenti Prof. dr Radivoj Topolac, prof. dr Vladislav Nikolić i prof. dr Branka Hadžić su saglasni u jednom: Poduhvat prof. dr Jelene Udovički je vredan pažnje, divljenja i svakog poštovanja! Atlas predstavlja korisnu i na našim prostorima jedinstvenu literaturu ne samo za specijaliste ORL i maksiofacijalne hirurge, patologe i ostale lekare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.