Aspirin pre i u toku trudnoće štiti od pobačaja, prof. dr Tulić objašnjava ko i kada treba da ga uzima

Izvor: eKlinika.rs, 01.Feb.2021, 13:01

Aspirin pre i u toku trudnoće štiti od pobačaja, prof. dr Tulić objašnjava ko i kada treba da ga uzima

Acetisalicilna kiselina može da pomogne u trudnoći, ali pre toga je neophodna konsultacija sa ginekologom Foto: Shutterstock

Najnovija istraživanja ponovo su potvrdila da male doze aspirina (acetilsalicilne kiseline) utiču na cirkulaciju, i samim tim na bolju prokrvljenost posteljice, koja tako štiti plod i majku od pobačaja i preeklampsije. Stručnjaci ističu da je ovaj lek u mnogim stanjima od koristi, ali i dodaju da u nekim situacijma nije nikakva zaštita od gubitka trudnoće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << /> Kako se postižu najbolji rezultati? Najnovija američka studija potvrdila je, naime, saznanja da uzimanje malih doza aspirina pre trudnoće ili u toku nje štiti od pobačaja. On podstiče bolju prokrvljenost placente, pa može biti od pomoći i kod preeklampsije i anitifosfolipoidnog sindroma, zaključuje American College of Physician.
U istraživanju je učestvovalo 1.227 žena koje su pokušavale da začnu ili su već imale jedan ili dva pobačaja. Rezultati su potvrdili da je redovno uzimanje propisanih doza acetilsalicilne kiseline u velikom broju slučajeva bilo od koristi.
– Lekari počinju sve više da preporučuju male doze acetilsalicilne kiseline, kod osoba koje su pod rizikom. Najbolje bi bilo početi pre trudnoće kako bi se postigli maksimalni rezultati – kaže dr Hju Tejlor sa Univerziteta Jejl.
Nekada aspirin ništa ne znači Profesor dr sci.med. Ivan Tulić, specijalista ginekologije i akušerstva za eKliniku, ipak, upozorava da aspirin nikada ne treba uzimati pre konsultacije sa lekarom.
–  Primena malih doza aspirina nije ništa novo. Ona se koristi i kod postupka vantelesne oplodnje, jer pospešuje cirkulaciju u sluzokoži materice i štiti samim tim od pobačaja. Generalno, ja to preporučujem ako je potrebno, ali uz prethodne detaljne analize stanja majke i ploda – kaže za eKliniku prof.dr sci.med. Ivan Tulić, specijalista ginekologije i akušerstva.
Zašto je bitna dobra prokrvljenost posteljice ili placente najbolje svedoči podatak, na osnovu kojeg do četvrtog meseca trudnoće kroz placentu teče oko 27 litara krvi dnevno. Nauka potvrđuje da devetog meseca ta količina poraste do impozantnih 330 litara.
–  Generalno, preporuka je da se u nekim slučajevima prepiše acetilsalicilna kiselina, ali ja sam pristalica personalističke metode. Bitno je utvrditi kakva je cirkulacija kod pacijentkinje, ništa ne bi trebalo činiti bez prethodnih analiza. Nekada acetilsalicilna kiselina nije od značaja, jer je u mnogim slučajevima pobačaj genetske prirode – kaže prof. Tulić.
 
Uzimanje malih doza aspirina pre trudnoće ili u toku trudnoće štiti od pobačaja, kažu naučnici Foto: Pixabay

 
Jedan isti lek nije za svakoga Mnogi stručnjaci acetilsalicilnu kiselinu rutinski preporučuju kod preeklampsije i antifosfolipidnog sindroma ili kliničkog poremećaja koji se manifestuje ponavljanom arterijskom i venskom trombozom i gubitkom trudnoće.  Stručnjaci upozoravaju da se u skoro 30 do 40 odsto slučajeva ne zna za pravi razlog pobačaja. Poznati uzroci su autoimuni poremećaji i trombofilije, stanja povećanog rizika za nastanak tromboze (krvnog ugruška) u cirkulaciji.
Neka ranija istraživanje svedoče da uzimanje 81 miligrama aspirina u ranom stadijumu trudnoće može da smanji rizik od preeklampsije za čitavih 24 odsto. Njegova primena, ipak, se ne preporučuje svakom, pa je generalni savet konsultovati se s doktorom o rizicima i dobrobitima ove terapije.
Lekari kažu da ljudi skloniji krvarenju ili oni koji boluju od čira treba da izbegavaju primenu ovog leka. Kod pacijenata koji imaju čir acetilsalicilna kiselina može da izazove ozbiljne poremećaje, dovede do glavobolje, mučnine, preteranog krvarenja i nadraži želudac. Ne bi trebalo da ovaj lek pijete ni posle vađenja zuba ili neke hirurške intervencije, jer sprečava zgrušavanje krvi.
 
Članak Aspirin pre i u toku trudnoće štiti od pobačaja, prof. dr Tulić objašnjava ko i kada treba da ga uzima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.