Izvor: eKlinika.rs, 06.Jul.2023, 17:02

Aspartam je označen kao moguć uzrok pojave raka, koji proizvode sadrže ovaj zaslađivač

Aspartam je potencijalno povezan sa razvojem karcinoma i zbog toga se trenutno nalazi „pod lupom“ Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) , koja ispituje da li ovaj masovno korišćeni veštački zaslađivač ima veze sa pojavom raka. Veštački zaslađivač, koji se najviše koristi u hiljadama proizvoda širom sveta, sada je i pod lupom stručnjaka za rak u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.
Tokom avgusta se očekuje izveštaj SZO da li je aspartam „verovatno kancerogen >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << za ljude“ Međunarodna agencija za istraživanje raka, telo Svetske zdravstvene organizacije zaduženo za procenu kancerogenog potencijala supstanci, trenutno je u poslednjoj fazi istrage koja će utvrditi da li aspartam može da poveća rizik od raka u populaciji. Kako je saopšteno, IARC se priprema da sledećeg meseca objavi izveštaj u kojem će zaslađivač označiti kao „verovatno kancerogen za ljude“. 
IARC inače ima još dve ozbiljne klasifikacije, a to su „verovatno kancerogeni za ljude“ i „kancerogene za ljude“. I pušenje duvana i konzumiranje prerađenog mesa navedeni su kao „kancerogeni za ljude“ te je tako acetaldehid (iz alkoholnih pića) naveden kao „verovatno“. kancerogen za ljude“.
Veštački zaslađivači nisu pomoć pri mršavljenju i mogu da povećaju rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i smrti Označavanje aspartama kao „verovatno kancerogenog za ljude“ usledio je nakon upozorenja SZO u maju ove godine da veštački zaslađivači nisu pomoć pri mršavljenju i da u stvari mogu da povećaju rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i smrti.
Prošle godine, velika studija u Francuskoj je označila moguću vezu između veštačkih zaslađivača i povećanog rizika od raka, a nacionalne zdravstvene organizacije, poput kanadske, već dugo upozoravaju da nulte ili niskokalorične zamene za šećer nisu ni neophodne ni korisne. Očekuje se da će bezbednosni pregled Međunarodne agencije za istraživanje raka ojačati postojeće dokaze, fokusirajući se posebno na aspartam, koji je već istorijski kontroverzan.
Aspartam je jedan od najtemeljnije istraženih sastojaka u istoriji – Međunarodna agencija za istraživanje raka nije telo za bezbednost hrane. Aspartam je jedan od najtemeljnije istraženih sastojaka u istoriji. Više od 90 agencija za bezbednost hrane širom sveta proglasile su ga bezbednim, uključujući i Evropsku agenciju za bezbednost hrane, koja je sprovela najsveobuhvatniju procenu bezbednosti aspartama do sada – istakli su predstavnici Međunarodnog udruženja zaslađivača.
Međunarodno udruženje zaslađivača je telo čij je člna, između stalih i Mars Wrigley – vodeći svetski proizvođač čokolade, žvakaće gume, mente i voćnih slatkiša, kao i Coca-Cola, saopštilo je da je „ozbiljno zabrinuto u vezi sa pregledom IARC-a, koji može da obmane potrošače“. Kako navode, aspartam su odobrili za upotrebu regulatorni organi u mnogim zemljama, od SAD, Evrope kao i Kanada, zaključivši da je bezbedan za potrošnju u okviru prihvatljivih granica dnevnog unosa.
Da li je bolje konzumirati šećer? Naučnici upozoravaju da bi slučajevi dijabetesa mogli da se udvostruče do 2050. godine i a bolest pogodi 1,3 milijarde ljudi, što je otkrila i nova studija. S tim u vezi postavilo se pitanje – da li je bolje konzumirati šećer? Međutim, stručnjaci su brzo istakli da povezivanje aspartama sa rakom ne čini šećer poželjnom alternativom. Na primer, prekomerna konzumacija šećera takođe može da doprinese gojaznosti koja je važan faktor rizika za karcinom.
Prošlog meseca, smernice Svetske zdravstvene organizacije da se ne koriste zaslađivači bez šećera za kontrolu težine izazvali su zabrinutost među medicinskim radnicima. Razlog je, kako navode stručnjaci za ishranu da se ne uzimaju u obzir „stvarna situacija“, posebno u oblasti dijetetike.
Koji evropski proizvodi sadrže aspartam? Aspartam se naveliko koristi od 1980, a jedinjenje je prisutno u više od 6.000 proizvoda širom sveta. U Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji možete pronaći aspartam naveden na etiketama proizvoda ili alternativno, pod oznakom E-951.
Veštački zaslađivač je oko 200 puta slađi od običnog šećera. A zbog njegove intenzivne slatkoće, potrebna je samo mala količina kako bi se postigao željeni nivo slatkoće u hrani i pićima. Rezultat je – manje kalorija u poređenju sa šećerom. A u ovim namirnicima ga ima najviše:
najčešće je dostupan u obliku stonih zaslađivača, koji se obično koriste kao alternativa šećeru u toplim napitcima poput kafe i čaja u dijetalnim bezalkoholnim pićima koje nose oznaku Diet, Light ili Zero, koja koriste aspartam kako bi pružili slatkoću bez dodatnih kalorija šećera žvakaće gume bez šećera, bombone sa mentom – aspartam je ili primarni ili jedan od glavnih zaslađivača niskokalorični jogurti i deserti – neki brendovi jogurta proizvode niskokalorične vrste koje sadrže aspartam za zaslađivanje. Slično tome, određeni deserti bez šećera ili sa smanjenim sadržajem šećera kao što su mus, pudingi i želatin takođe mogu sadržati aspartam. Članak Aspartam je označen kao moguć uzrok pojave raka, koji proizvode sadrže ovaj zaslađivač se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.